Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nemcsak borokkal, hanem teákkal is kísérhető az étkezés

Harmincadik születésnapját ünnepli a Merrill J. Fernando által alapított Dilmah Tea, amely mára Srí Lanka, gyarmati nevén Ceylon leghíresebb teamárkája lett, melyet két fiáról, Dilhanról és Malikról nevezett el. Az elmúlt évtized pedig az új generáció aktív szerepvállalásával számos izgalmas kísérletezést hozott a vállalat életébe, melyek a teafogyasztókat is kreativitásra ösztönözhetik.

A család mára több olyan üzletágat épített a tea köré, amely túlmutat a teafeldolgozáson és kereskedelmen, s szorosan kapcsolódik a gasztronómiához is. A Paul Bocuse Akadémiával 2009-ben kezdődött együttműködésük, s az első International School of Tea kurzus óta több ezer szakember utazott Lyonba és Sri Lankára , hogy részt vegyenek professzionális teaképzéseken.

A Dilmah nemzetközileg is elismert séfekkel való közös munkája becsempészte a teát a gasztronómia világába, melynek során olyan különleges tea- és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a teafogyasztást.

Ugyanis nemcsak a borok, hanem a fekete és zöld teák is kiválóan alkalmasak arra, hogy egy-egy fogás kísérői legyenek. Nincs is ebben semmi meglepő, hiszen ahogy a borok, úgy a teák esetében is kiemelten fontos a terroir, vagyis a termőterület adottságai, a kézzel szüretelt levelek feldolgozása, a teakészítés s a megfelelő szervírozás – figyelve a hőmérsékletre és a víz minőségére.  

A natúr teák és herba főzetek mellett érdemes bátran kísérletezni az ízekkel, és mi is, akárcsak a bártenderek, alkothatunk hideg és meleg teaitalokat alkohollal vagy anélkül, friss gyümölcsök, szárított fűszerek, virágok és friss fűszernövények  hozzáadásával. A Dilmah színes választéka rengeteg ötletet adhat az ízekkel való játékhoz, ami csupán az alkotókedven múlik.


Az őszi-téli teaszezont két izgalmas gasztronómiai eseménnyel indította a Dilmah hazai forgalmazója, ahol profi séfek és bártenderek alkottak szuperkülönleges teakoktélokat és ételeket a teákhoz párosítva. Jó hír, hogy itthon is egyre több vendéglátóhely nyitott a teákkal való kísérletezésre, és pazar uzsonnaprogramként az Afternoon Tea újrafelfedezésére. Nem kell azonban szakmabelinek lenni ahhoz, hogy különleges délutáni étkezéssel lepjük meg barátainkat vagy családunkat, ahol a teáké a főszerep a szendvicsek, krémek, édes-sós sütemények mellett, sőt, akár koktélokban is. Ehhez pedig épp ideális a decemberi-januári időszak, mert egy teadélután is bármikor ünnepi hangulatba hozhat.    

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss