Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Nemcsak a matrózok kedvence: a rum

Sokan a messzi múltba, a távoli Kínába, illetve Ciprusra, Szicíliába vezetik vissza a cukorral erjesztett ital történetét. Amit azonban ma rumnak nevezünk, az egyértelműen Latin-Amerikából, közelebbről a nyugat-indiai szigetvilágból származik.
Hirdetes

Először 1650-ben, Barbadosban említik írásos dokumentumok ezt a cukornádból, a cukor kinyerése után fennmaradt melaszból erjesztéssel előállított italt. Aligha véletlenül ragadt rá a rambouillon név, aminek eredeti jelentése zűr, botrány, kravál, mai szóval „balhé”, ami nyilvánvaló utalás az erős ital hatására. A mindennapi használatban aztán lerövidült, és 1667 óta már mint rum szerepel a köznyelvben.

A rabszolgaság és a rum

Furcsa szerepet játszott a rum a rabszolga-kereskedelemben. Az Afrikából behozott rabszolgákat a szigetvilágban melaszért adták-vették, a melaszból New Englandben rumot készítettek, s a rumért újabb rabszolgákat vásároltak Afrikában.

Matrózok kedvence

A másik emlékezetes felhasználása az óceáni hajóutakhoz fűződik. A 18. századtól a hosszú, veszélyes átkeléseken a hangulat és a munkakedv fenntartására a brit matrózok rumfejadagot kaptak. Hajóorvosok is használták a rumot „érzéstelenítési” célra. A rumhoz legtöbbször a citromhoz hasonló lime levét keverték, amit hatásosnak véltek a skorbut elleni védekezésre.

Vernon admirális később úgy találta, hogy a rumfejadag túlságosan jó hangulatot kelt, ezért 1740-ben elrendelte, hogy a tömény italt négyszeres mennyiségű vízzel hígítsák. Ezt a keveréket a matrózok az admirális gúnynevéről elkeresztelték grognak. Grogot a brit flottánál 1970-ig osztottak, amikor az admiralitás úgy döntött, hogy a modern hajók fűtése és légkondicionálása feleslegessé teszi a védőital rendszeres alkalmazását.

Típusok, fajták

A karibi térségben a melasz édeskés, csípős ízű, barna színű, sűrű, öt százalék cukortartalmú szörp. Így az erjesztéshez szükséges cukor már benne van az alapanyagban, és a rum többet tart meg az eredeti alapanyag színéből, mint a legtöbb szesz.

A legrégibb, testes, sötét rumnak erős melaszíze van. Ilyenek a jamaicai, a barbadosi és a guyanai fajták. Színüket érés után karamell hozzáadásával sötétítik.

A jamaicai rumot mindig keverik ízesítőkkel, s legalább öt évig érlelik tölgyfa hordóban. Alkoholtartalma 43-49 százalék. Ebből a fajtából készült a nyugat-indiai szigetvilágban az a különleges rumpuncs, aminek az emlékét egy 18. századi leírás őrizte meg:

Ha nem is maradt fenn ilyen, a Guinness Rekordok Könyvébe illő történet róla, az Egyesült Államokban készített, ugyancsak sötét New England rum háromszáz év óta őrzi hírnevét.

A 19. század végén kezdték meg Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken az egy-négy évig érlelt, száraz, lágy, világos rumok gyártását. Ma ezek Kubában, Barbadosban, Trinidad és Tobagóban is készülnek. A legismertebb fajták a Bacardi és a Havana Club. A világos fajtákból is készülnek ízesített rumok, ezekhez trópusi gyümölcsöt (banán, ananász, kókusz) használnak fel.

A rumtermelő országokban hagyományosan tisztán isszák a rumot, de ott is  terjed a rumkoktélok élvezete. Koktélkészítésre elsősorban  a könnyű, világos fajták ajánlhatók.

Daiquiri

Hozzávalók:
jégdara
2 rész fehér rum
½ lime leve
1 teáskanál cukorszirup

Elkészítés: Töltsük a jégdarát a shakerbe és adjuk hozzá a rumot, a cukorszirupot és a lime levét. Rázzuk össze, majd szűrjük egy előhűtött koktélospohárba. Díszíthetjük limekarikával, esetleg koktélcseresznyével.

Variációk: Cukorszírup helyett használhatunk porcukort, illetve ha karcosabb ízre vágyünk, keverjük a lime levét grapefruitlével.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

Jacob92
Biztos finom lehet nem sokára meg kóstolom ez a koktélt :D
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes