Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Trükköztek az összetevőkkel, a Nébih lecsapott a kávékapszulákra

default user icon
MME
A Nébih szakemberei népszerű kapszulás kávék „eszpresszó” típusainak átfogó vizsgálatát végezték el a napokban. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összesen 24 terméket vizsgált, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt. Úgy tudni, hogy összesen 6 esetben indult hatósági eljárás jelölési hibák miatt, háromnál pedig megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak. Az átfogó ellenőrzés végül azt az eredményt hozta a büntetések ellenére, hogy a kapszulás kávékat nyugodt szívvel ihatjuk.


Több mint 1400 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A vizsgálat az alapvető beltartalmi értékek feltárása mellett néhány paraméter esetében az elkészített kávékra is kiterjedt – írja a Nébih. Kiemelendő a kapszulákban található kávéfajták ellenőrzése, a termékek koffeintartalmának, valamint az alumínium kioldódásának analízise. A szakemberek a gluténtartalmat is megmérték, hiszen annak jelenléte felveti a hamisítás gyanúját. Jó hír, hogy ilyen problémával nem találkoztak a szakemberek.

Két terméknél azonban nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. Az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86% arabica és 14% robusta fajtát bizonyított. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100% robusta kávét tartalmazott. Továbbá egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávé természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül lett előállítva. Ez a tájékoztató információ is megtévesztőnek minősült, mivel a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt.

A komplex ellenőrzés biztonsági és minőségi hibát nem tárt fel, a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók. A laboratóriumi vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján az is elmondható, hogy alumínium bevitel szempontjából – az átlag fogyasztói bevitelhez viszonyítva – még napi fogyasztás mellett sem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot a vizsgált kávék. A koffeintartalom tekintetében pedig kijelenthető, hogy a vizsgált 8 koffeinmentes kávé megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírtaknak.

A kávékat egyébként a Szupermenta termékteszt keretein belül szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A koffeinmentes és a koffeint tartalmazó kapszulás kávék esetében külön Szupermenta rangsor született.

A koffeintartalmú kapszulás kávék versenyének eredménye:

1. Nespresso Espresso Livanto

2. Lavazza Espresso Armonico

3. Bellarom Classico Espresso

A koffeinmentes kapszulás kávék versenyének eredménye:

1. Amaroy Bar Italia Decaffeinato

2. L’OR Espresso Decaffeinato

3. Nespresso Arpeggio Decaffeinato

KISZÁMOLTÁK A HÉTKÖZNAPI ÉTELEK HALÁLOS ADAGJAIT 

ÍGY FŐZZ TÖKÉLETES KÁVÉT KOTYOGÓBAN! 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA ELHAGYOD A KOFFEINT - 9 KŐKEMÉNY TÉNY 

Ezek is érdekelhetnek

Friss