Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem kell mindig sütőgép - 4 egyszerűen elkészíthető, isteni kenyérrecept!

Otthon kenyeret sütni nem is olyan nehéz, ha van néhány jó recepted - kenyérsütőgép híján is bátran nekikezdhetsz!
1. Burgonyás-répás

Hozzávalók 1 kenyérhez (kb. 18 szelet):
75 dkg lisztesre fővő burgonya, 6 ek tej, 2 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, kb. 32,5 dkg liszt, 2 sárgarépa (kb. 20 dkg), 4 ek zabpehely, sütőpapír, só
 
Elkészítése:

1. A burgonya felét meghámozzuk, félbevágjuk, és sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, pépesre összetörjük, és langyosra hűtjük.

2. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és a cukorral együtt feloldjuk. A lisztet tálba szórjuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős keveréket. Kevés liszttel meghintjük, és letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.

3. A répát meg a maradék burgonyát meghámozzuk, finomra lereszeljük, és a reszeléskor keletkezett lével együtt a liszthez adjuk. Belevegyítjük a főtt burgonyát, beleszórunk 1 1/2 teáskanál sót meg 3 evőkanál zabpelyhet, és először a robotgép gyúrópálcájával, majd kézzel sima tésztává összedolgozzuk. Szüksége esetén még kevés lisztet adunk hozzá. Letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.

4. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük(szögletes formában is elkészíthetjük). Megszórjuk a maradék zabpehellyel, és további kb. 15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon 55-60 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő kb. 1 és 1/4 óra, kb. 420 kJ (100 kcal)/szelet.

2. Mogyorós rozskenyér

Hozzávalók 1 kenyérhez (kb. 20 szelet):
10 dkg földimogyoró, 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 4 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, 3 dl joghurt, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 1 tk só, a nyújtáshoz liszt, alufólia, a kenéshez 1 kis tojás
 
Elkészítése:

1. A mogyorót félbevágjuk, majd forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk és kivesszük.

2. A kétféle lisztet kelesztő tálba szórjuk, a halom közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a cukorral. A joghurtot alacsony hőfokon, kevergetve megmelegítjük, és a felét az élesztőre öntjük. Az élesztőt összekeverjük a joghurttal meg a cukorral, a tálat lezárjuk, és meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

3. A maradék joghurtban megolvasztjuk a vajat, a sóval meg a pirított mogyoróval a kovászhoz adjuk, majd a robotgép gyúrópálcájával sima tésztává összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen további 20-30 percig kelesztjük.

4. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és kevés liszttel meghintett deszkán hosszúkás cipóvá formáljuk. Alufóliából a cipó nagyságával megegyező formát hajtogatunk. Olajjal megkenjük, liszttel meghintjük, és beletesszük a kenyeret. Megkenjük az elkevert tojással, előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő kb. 1 3/4 óra, kb. 750 kJ (180 kcal)/szelet.

3. Tökmagos-hagymás

Hozzávalók 1 kenyérhez (kb. 20 szelet):
10 dkg tönköly, 2 vöröshagyma, 1 dkg vaj vagy margarin, 3 ág zsálya, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 4 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 7,5 dkg tökmag, 1 tk só
 
Elkészítése:

1. A tönkölyt durvára őröljük, majd 1/4 l forrásban lévő vízbe szórjuk, és alacsony hőfokon kb. 20 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.

2. A vöröshagymát felkockázzuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk. A zsályát finomra felaprítjuk, majd a liszttel, a hagymakockákkal meg a sóval tálba szórjuk. Az élesztőt a meglangyosított tejfölben feloldjuk, és a tönköllyel együtt a liszthez adjuk. Jól összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

3. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, közben beledolgozzuk a tökmagot, és margarinnal kikent dobozformába fektetjük. További kb. 15 percig kelesztjük, majd liszttel meghintjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 80-90 percig sütjük.

Elkészítési idő kb. 2 óra, kb. 630 kJ (150 kcal)/szelet.

4. Búzakenyér aszalt szilvával

Hozzávalók 1 kenyérhez (18-20 szelet):
5 dkg szezámmag, 12,5 dkg kimagozott, félpuha aszalt szilva, 1/2 csokor kakukkfű, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg egész mandula héjjal, 4 dkg friss élesztő, 2 ek balzsamecet, 2 tk só, a tetejére kakukkfű, a forma kikenéséhez margarin és liszt, alufólia
 
Elkészítése:
1. Egy 2 l-es agyag sütőformát (26,5 cm hosszú, 13,5 cm széles és 9 cm mély) kb. 15 percre hideg vízbe áztatunk.

2. A szezámmagot szárazon megpirítjuk, kivesszük, és hűlni hagyjuk. A szilvákat négyfelé vágjuk, a kakukkfüvet felaprítjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a szilvát, a kakukkfüvet és 1-2 evőkanálnyi kivételével a szezámmagot. Beleszórunk 7,5 dkg mandulát. Az élesztőt 1/2 l langyos vízben feloldjuk, az ecettel együtt a liszthez öntjük, és a robotgép gyúrópálcájával kb. 3 percig keverjük.

3. A sütőforma belső, száraz, mázas oldalát margarin vastagon kikenjük, beletöltjük a tésztát, és megszórjuk a maradék mandulával és szezámmaggal. A hideg sütő 2. sínjére toljuk, és 225 fokon kb. 1 1/4 órát sütjük. A sütési idő felénél a kenyeret esetleg alufóliával letakarjuk. A kész kenyeret a formában kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Felaprított kakukkfűvel megszórjuk és kidíszítjük. Vajjal kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, 20 szelet esetén kb. 580 kJ (140 kcal)/szelet.

További kenyérrecepteket itt találtok >>>

Ezek is érdekelhetnek