Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem kell mindig kaviár

default user icon
SB
Nem kell mindig, de egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia egy jó minőségű kaviárt! Különleges és mutatós vendégváró, és isteni, ha megfelelően tálaljuk.
Mi is az a kaviár?

A kaviár halikra, melynek sós halíze van. A két alapfajta a fekete és a vörös kaviár, ez utóbbi a narancstól a borostyánszínűig mindenféle árnyalatban kapható.

Vörös és fekete

A fekete kaviár a tokhal három fajtájának ikrája. A kaviárt adó tokhalak a sőregtok, a szibériai tok és a viza. Utóbbira a vizafogó kifejezés is utal a magyar nyelvben és Budapest történetében, hiszen a tokhalak Budapestig (sőt Passauig is) felúsztak az 1880-as években. A Margit-sziget felső vége volt kedvenc ívóhelyük, itt lehetett a legszebb példányokat kifogni.

A vörös kaviár a tonhal ikrája.

A legjobbak

A fekete kaviárokat adó tokhalak súlyának akár 10-25%-a is lehet a kaviár. A legjobb minőségű a beluga kaviár, mely a beluga tokhalról kapta a nevét. Ez a fajta akár 150 évig is él, és ötméteresre is megnő. Az ikra 3-4 mm átmérőjú, kellemesen halízű.

Az osetra kaviár kisebb, mint a beluga, és a színe is fakóbb, inkább szürkés, barnás. Íze diós. Ismert még a sevruga és a kaluga kaviár is.

Kaviártörténet

A tokhalak a dinók korának, a mezozikumnak nagy túlélői. Már az őskortól halászták és gyűjtötték az ikrát az emberek. Az ókorban már igen népszerű volt, írásos nyoma először Batu kán írásaiban szerepel. A kaviár szó a török kereskedők „khavyar” elnevezéséből került a francia és olasz nyelvbe. A középkorban a szegények étele volt, hiszen gyorsan megromlott, így legtöbbször a halászok családjai élvezhették ezt a finomságot.
 
A legtöbb kaviárt az oroszok és a perzsák importálják, de már itthon is van „kaviár gyár”, méghozzá Vésztőn. Sajnos a tokhalak a Szovjetunió felbomlását követő orvhalászatnak köszönhetően a kihalás szélén - vagy legalábbis veszélyeztetett állapotban - vannak. Ennek megfelelően alakul a kaviár ára: egyes fajták bizony még az aranynál is drágábbak.

A kaviárt az élő halból távolítják el, mivel annak elpusztulása után egy keserű anyag szabadul fel, amitől ehetetlenné válik az ikra. A feldolgozás kézzel történik és negyed óránál többnek nem szabad eltelnie a 0 fokon elvégzett műveletnek.

Hogyan fogyasszuk a kaviárt?

A kaviár frissen és nyersen a legjobb. Nagyon fontos, hogy folyamatosan hidegen kell tartani, ezért jéggel teli tálra szokták helyezni. Mivel a fémmel reakcióba lép, régen arany és elefántcsont tálakat, kanalakat használtak a tálaláshoz, ma tökéletesen megteszi az üveg is.

Mivel drága dologról van szó, ezért leginkább étvágygerjesztő falatkákként fogyasztjuk apró szendvicseken, kanapékon. Jól illik hozzá a friss kapor és tárkony, a citrom, a savanykás tejföl, de népszerű tojáskarikákkal tálalva is.

Az oroszok hagyományosan apró palacsintákon, úgynevezett blinin kínálják, ennek hiányában vajas pirítóssal is nagyon finom. Kötelező kelléke a citromlé, és természetesen vodkával öblítik le. A balti országokban burgonyatortával eszik. Jól mutat kagylóhéjban tálalva.

Görög- és Törökországban népszerű még a halikrából készülő tarama is: a halikrát kenyérbéllel vagy tört burgonyával dúsítják, savanykás-fűszeres krémet kevernek belőle, és előételként, pirítóson, pitán tálalják.

Mi is készíthetünk vendégvárónak kaviáros vajkrémet vagy sajtkrémet, a töltött tojás is ünnepivé válik egy kis kaviártól, de kitűnő partifalatka az uborkába tekert tonhalkrém, amit kaviárral díszítünk.

Kaviáros tojás

Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
6 db tojás
5 dkg vaj
1 evőkanál szardellapaszta
2 dkg dióbél
1/2 citrom leve
3 dl joghurt
1 csokor kapor
piros kaviár

bors
olívaolaj

Elkészítés: Egy kígyóuborkát reszeljünk le, sózzuk, majd hagyjuk állni.

A tojásokat főzzük keményre, ha kihűlt, pucoljuk meg és vágjuk ketté. A sárgájukat tegyük egy tálba, és keverjünk hozzá a vajat, 1 evőkanál szardellapasztát, sót és borsot. 2 dkg felaprított dió és fél citrom leve jön még hozzá.

Az uborkát csavarjuk ki, és keverjük bele a 3 deci joghurtba. Adjunk hozzá finomra vágott kaprot, őrölt borsot és az olívaolajat. Ezt a salátát tegyük egy tálra, majd helyezzük rá a főtt tojásfehérjéket, belekanalazva a szardellás-tojásos masszát.

A tetejét a kaviárral díszítsük. Tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss