Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Veszélyes trend: évről-évre kevesebb tejterméket fogyasztunk!

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Meglepő, hogy miközben ezt a legtöbben így gondolják, mégis évről-évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből. A szakértők ezért a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet.
Hirdetes

A legfrissebb hazai táplálkozási ajánlások szerint, naponta, legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk. Azonban nekünk, magyaroknak mintha nem ízlenének a tejből készült finomságok: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) adatai szerint 84 százalék azok aránya, akik az ajánlásnál kevesebbet esznek belőlük. Az átlagos érték a 2014. évi adatok alapján mindössze 246 gramm, amely ráadásul csökkenést mutat a 2009-ben mért 259 grammos mennyiséghez képest. Friss fogyasztási adatok szerint a trend nem változott tavaly sem, egyes kategóriákban – például a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejeknél – két számjegyű forgalomcsökkenéssel is találkoztak a gyártók, forgalmazók.

DÖBBENETESEN KEVÉS TEJTERMÉKET FOGYASZTANAK AZ ISKOLÁS GYEREKEK >>> 
A tejmentes élet megbetegíthet

A kedvezőtlen folyamatnak előbb-utóbb komoly népegészségügyi kihatásai is lehetnek, hiszen a tej és a tejtermékek biztosítják kalciumbevitelünk jelentős hányadát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által nemrégiben publikált elemzés adatai szerint a csontok szilárdságában fontos szerepet betöltő kalcium 54 százaléka a tej és a tejtermékeknek köszönhetően kerül a szervezetünkbe. A gondot az jelenti, hogy a magyarok többsége még így sem jut hozzá az ajánlásokban szereplő napi 800-1000 mg kalciumhoz, az átlagos fogyasztás mindössze 721 milligramm. Ez az érték a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb (689 mg). Ez különösen riasztó annak fényében, hogy a becslések szerint egymillió magyart érintő betegségről beszélünk, akik kétharmada nő.

A 3 LEGEGÉSZSÉGESEBB TEJTERMÉK A VILÁGON >>> 


Tudjuk, hogy jó, mégsem esszük

Az élelmiszerekkel és a táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítésén is dolgozó TÉT Platform Egyesület adatai szerint a magyarok az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos részének tekintik a tejtermékeket. Reprezentatív, 1019 fő megkérdezésén alapuló kutatásukban a sajt 3,9, a tej 3,7, míg a joghurt 3,3 pontot ért el egy ötfokú skálán, ahol az ötös értéket az egészséges étrendbe leginkább beillő élelmiszernek adhatták a megkérdezettek. Ugyanakkor a már idézett OTÁP vizsgálat adatai szerint tízből egy felnőtt egyáltalán nem fogyaszt tejet, sőt a magyarok 62 százaléka savanyított tejtermékeket, így például joghurtot, kefirt sem. A legtöbb tejet amúgy 18-34 év közötti férfiak és a 65 év feletti nők fogyasztják, a legkevesebbet pedig a 35-64 év közötti férfiak, míg a sajtfogyasztás mindkét nem esetében csökken az életkorral.

JOGHURT, KEFIR, TÚRÓ, SAJT - MELYIK TEJTERMÉK MIÉRT EGÉSZSÉGES? >>> 

Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint a táplálkozási ajánlásokon túl további nyomós érvek szólnak a tej és a tejtermékek mellett .

„Ezek az élelmiszerek a legfontosabb kalciumforrásaink, ráadásul vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk is jelentős. Tudományos kutatások erősítették meg, hogy rendszeres fogyasztásuk például a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát 15-20 százalékkal csökkenti. Néhány évvel ezelőtt pedig arra mutattak rá, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti. Bár még nem vagyunk minden adat birtokában, de feltételezhető, hogy ez a tejtermékek vitamintartalmának és a probiotikumoknak köszönhető” – magyarázza a szakértő.

A dietetikus éppen ezért hívja fel a figyelmet a tej és a tejtermékek mindennapi fogyasztására  is: a napi fél liter tejnek, tejterméknek megfelelő ajánlás elérésében sokat jelenthet az is, ha mindennap eszünk egy pohár joghurtot, például reggelire. Napközben tápláló és frissítő lehet néhány szelet sajt, este pedig egy pohár tejjel zárhatjuk a napot. A tejek és a tejtermékek között érdemes az alacsonyabb zsír- és cukortartalmúakat választani, amelyek jobban illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe – tanácsolja végezetül a dietetikus.

Mit várunk el a tejtermékektől a boltokban?

A TÉT Platform egy újabb kutatás keretében azt is vizsgálta, mire figyelnek leginkább a fogyasztók a tejtermékek vásárlásakor. Az ötezer megfigyelés és ötszáz interjú alapján kapott eredmények szerint a vásárlók kétharmada leginkább azt várja el a tejtermékektől, hogy jó minőségű legyen, ezt követi a frissesség (58 százalék) és az, hogy megérje az árát (50 százalék). A magyar eredet és a hosszú eltarthatóság szerepel még a fontosabb elvárások között (39, illetve 19 százalék), de meglepő, hogy a bio minősítés vagy a laktózmentesség alig néhány vásárlót érdekel.

(Forrás: TÉT Platform Egyesület)

MELYIK JOGHURT EGÉSZSÉGES, ÉS MELYIK NEM ÉR SEMMIT? TIPPEK ÉS TANÁCSOK >>> 

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Hozzászólások

tropusi_foka
Ez a cikk úgy hazugság, ahogy van. A magam példájából is tudom: több mint 10 évig köhögtem a (tehén)tejtől. Orvosok nem tudtak rájönni az okára, nekem kellett. Amikor rájöttem, hogy milyen alattomos hazugságokat terjesztenek az egészséges táplálkozásról, és hogy mennyi mindennel mérgezik az emberiséget, leszoktam a tejről, és hirtelen elmúlt a köhögésem. A csontritkulás is ott gyakoribb, ahol több tejterméket fogyasztanak. "Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól." Akárhogy is, a tehéntej nem az emberi fajnak való, hanem a bocinak (neki is csak addig, amíg el nem éri a születési súlya háromszorosát). Csak két link, melyek - jelen cikkel ellentétben - igazat írnak a témáról: http://eletmodszer.com/mo_mergezo_italunk_a_tej http://www.fittnok.hu/tej-barat-vagy-ellenseg
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes