Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem férsz a konyhában? Így válassz edényeket, hogy megelőzd a káoszt

default user icon
MME
Ha vendégségben járok és kinyitogatom a konyhaszekrény ajtajait, - mert hát van egy ilyen rossz szokásom, ami a szakmai kíváncsiságomból ered - vagy félig üres polcokkal szembesülök jellemzően a frissen elvált férfi haverjaimnál, vagy éppen az ellenkezőjével a családosoknál. Ott annyira zsúfolt szekrényekkel találkozok, hogy nézelődés közben nagy eséllyel a fejemen landol egy serpenyő.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj sütni és főzni, elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű edényekkel dolgozz, Ezek az edények viszont egyáltalán nem kell, hogy drágák legyenek! Van azonban pár feltétel, aminek meg kell felelniük, ha nem akarod, hogy a főzés stresszes legyen, a végeredmény pedig hol ilyen, hol pedig olyan legyen az edény hangulatától függően.

Ebben a cikkben most megpróbálom összeszedni, hogy mire figyelj, amikor edényeket vásárolsz. Egészen pontosan arra próbálok választ adni, hogy milyen edényeid legyenek feltétlenül, és mik azok, amiket simán kidobhatsz a következő lomtalanításkor.

Mindekinek mások a főzési szokásai, így amikor veszel valamit, gondold át, valóban szükséged van-e rá, tényleg fogod-e használn, ha igen, akkor mire és mikor. Nincs idegesítőbb annál, mint amikor nem férsz el a tárgyaktól, amikre igazán szükség sincs, de kidobni sem szeretnéd őket, hiszen drágán vetted. Ilyen például anyukáméknál az a karácsonyi vásárban beszerzett méregdrága, kacsa formájú kerámia kacsasütő, ami évek óta ott áll a konyhapulton, érintetlenül.

A receptjeim általában úgy kezdődnek, hogy „végy egy vastag fenekű lábast” és ez nem véletlen. Tök felesleges méregdrága, komplett készleteket kérned nászajándékba. Ám az már fontos, hogy legyen súlyuk. A minőségi edények alja ugyanis különböző fémek ötvözetéből készül. Ezek a fémek hőáteresztő képessége és hőtágulása más és más, így a fazék egyenletesen melegszik át, és úgy tudja a továbbadni a hőt a benne fövő ételnek, hogy az nem ég oda.

Próbálj csak meg vékony lemezedényben gázrezsón rizst párolni, vagy pörköltet készíteni! Szinte biztos, hogy az alja le fog égni még akkor is, ha nagyon odafigyeltél! Vásárláskor tehát emeld meg a lábast, nézd meg, hogy mennyire nehéz és masszív. Azt vedd meg, amelyiknek nagyobb a súlya és láthatóan vastagabb a feneke.

Edények melyek nélkülözhetetlenek egy alapkonyhába

- 16 átmérőjű, 1 l-es szószos lábas: szószok, tejbegríz, főzelék két személynek
- 20 cm átmérőjű alacsony, 2 l-es lábas: főzelék 4 fő részére
- 20 cm átmérőjű, magas, 3.5 l-es lábas: leves 6-8 fő részére
- 24 cm átmérőjű, 5-6 l-es lábas: tésztafőzéshez, nagyobb mennyiségű leveshez

Ami még hasznos lehet

- Kicsi, 1/2 literes kislábas, ha tejet, bébiételt, vagy egy adag levest melegítenél.
- 28-32 cm-es nagyon nagy lábas arra az esetre, ha rendszeresen teszel el lekvárt, vagy nagy családnak főzöl levest, töltött káposztát. Tipp: ha gyakran főzől ilyen nagy mennyiségben, kiemelten fontos, hogy legyen a lábas fenekének súlya, hiszen óriás fazekat macerás kevergetni, ha pedig odaég egy ekkora mennyiségű étel, annál kevés elkeserítőbb dolog létezik. 
- Nem árt beszerezned egy olcsó párolóbetétet is zöldségekhez, hiszen így sokkal finomabbak lesznek, mintha kifőznéd a lelküket bő vízben.
- Ha elfér nálad, végy egy kuktát is, mert sokkal gyorsabban megfő benne minden.

Serpenyők

Most már rengeteg olyan serpenyőt kapni, aminek nem ragad a felülete, ám nem teflonnal van bevonva. Ha mégis teflont használsz, ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a bevonatot. Ha ez mégis bekövetkezne, akármennyire is fáj, dobd ki az edényt és vegyél újat. A teflon ugyanis a szervezetbe jutva rákkeltő. Az ilyen sérülékeny felületű edényeket tárold úgy, hogy rongyot teszel közéjük, így a felső edény tároláskor nem sérti meg azt, ami alatta van. Így sokkal tovább használható marad.

- 22-24 cm átmérőjű, nagy serpenyő
- 18 cm átmérőjű, kicsi serpenyő 2-3 tojásnyi rántottához
- 28 cm-es serpenyő, ha nagy a család. Ezeknek is lehet vastag a feneke
- A palacsintasütő kiválasztásánál nem tragédia, ha vékony a feneke, híszen nem sütöd benne órákig a palacsintát. Nehezebben ég így meg, ám én ebből is a kicsit nehezebbeket szeretem.

Öntöttvas lábas

A márkás öntöttvas lábasok nagyon drágák, de ha szépen bánsz velük, túlélnek téged. Nagy a súlyuk, ezért mosogatni sem egyszerű őket. Cserébe úgy tudsz bennük pirítani és utána lassan párolni, mint semmi másban. Ami pedig enné is fontosabb, hogy ha kovászos kenyér sütésére adnád a fejed, akkor egy igazán szép darabhoz elengedhetetlen!

A klasszikus edényekkel ellentétben az öntöttvas oldala is felforrósodik, így onnan is hőt ad le, a teteje pedig remekül zár. Kisebb lángon kell főzni benne, így energiát is spórolsz. Miután nincsenek műanyag részei, bátran beteheted a sütőbe is. Elsőként egy 24 cm átmérőjűbe ruházz be, és ha bevált, jól fog jönni még egy nagyobb, 28-cm-es, vagy egy kacsasütő formájú is. Az öntöttvas lábasokon nem fog az idő, így a nagyitól örökölt, ezeréves darab is kiválóan teljesít!

Amit pedig bátran kidobhatsz

- A vékony fenekű, egyrétegű fémből hajlított, súlytalan edényeidet nyugodtan tedd az utcára lomtalanításkor
- Ha van olyan edényed, ami amúgy tök jó, de több van belőle, mint amennyire szükséged lenne, akkor gondold át, melyik barátodnak adhatod oda ahelyett, hogy a helyet foglalná nálad. Így duplán is jól jársz, hiszen örömet is okozhatsz és magadnál is csinálhatsz egy kis rendet!

ÜLTESS FŰSZERNÖVÉNYEKET! 7 TIPP A GONDOZÁSUKHOZ ÉS FELHASZNÁLÁSUKHOZ >>> 

ÍGY KÉSZÍTS HÁZI CSIRKEMÁJ PÁSTÉTOMOT PERCEK ALATT! >>> 

GÖRÖG SPENÓTOS RIZS, A TAVASZI ENERGIABOMBA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss