Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak pizzára jó! 2 pofonegyszerű recept rukolával

Különleges, enyhén csípős íze miatt vagy szeretjük, vagy nem. A rukola - annak, aki még nem ismeri - egy próbát biztosan megér. Pesto- és burgonyapogácsa-receptet is kínálunk hozzá.

Az eredetileg vadon termő, értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó növény. Levelei kellemesen csípősek, kissé mustárízűek - a magyar neve nem véletlenül borsmustár. A szupermarketekben és a piacokon is hozzájutsz.

Honos:
A Földközi-tenger délnyugati partvidékéről terjedt el a mediterrán térségben.

Miért jó:
C-vitamint és olajokat tartalmaz. Baktériumölő hatású, elősegíti a zsírlebontást. Fogyasztása állítólag serkentően hat a szerelmi életre.

Hogyan használd:
Borsos aromájának köszönhetően hosszúkás zöld levelei kitűnőek tésztához, paradicsomhoz és sajthoz, de kizárólag nyersen finom. Rántottára is teheted, és a már megsült pizzát is ízesítheted vele. A mediterrán konyha előszeretettel használja saláták készítéséhez. Pikáns ízt ad a túrónak és a fűszervajnak.

Pesto rukolából

5 dkg rukolát, 3 dkg natúr pisztáciát és 3 gerezd fokhagymát pépesítünk. 7 cl olívaolajjal simára keverjük, majd beledolgozunk 5 dkg finomra reszelt parmezán sajtot. Végül sóval, borssal fűszerezzük.

Burgonyás pogácsa rukolával

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg apró burgonya, 2 tojás, csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, kb. 10 dkg liszt, 1 marék aprított petrezselyemzöld, 3 dkg fenyőmag, 15 dkg koktélparadicsom, 1 csokor rukola saláta, 7 dkg kemény sajt (parmezán, esetleg ementáli), só, bors, a sütéshez olaj

Elkészítése:
1. A burgonyát héjában megfőzzük kb. 20 perc alatt. Hideg vízzel leöblítjük, és még melegen meghámozzuk.
2. Burgonyanyomón átnyomjuk, majd összedolgozzuk a tojással, a liszttel meg a petrezselyemzölddel. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
3. A masszából lisztes kézzel kerek lepényeket formálunk, és felhevített olajon aranysárgára sütjük.
4. A serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd a fenyőmaggal együtt rövid idő alatt megpirítjuk a félbevágott paradicsomokat. A burgonyapogácsákkal tányérokra tesszük, és közvetlenül fogyasztás előtt rukolával meg forgácsokra gyalult sajttal díszítjük.

Elkészítési idő: kb. 80 perc.

Ezek is érdekelhetnek