Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak aszalva létezik - mindent a friss fügéről!

Nálunk aszalt változata a legnépszerűbb, pedig érdemes kipróbálni nyersen vagy akár lekvárként, desszertként is - különösen most, hogy szezonja van!A legfontosabb tudnivalók a fügéről.

A füge héja leggyakrabban zöld, de kékeslila, barna és fekete fajta is létezik. Vásárláskor ügyelj rá, hogy a gyümölcs kellemes illatot árasszon, héja pedig vékony és ép legyen. Szélvédett, napos helyen a fügefa itthon is hoz termést, sőt, bizonyos fajtái akár az erkélyen, cserépben is nevelhetők. Gyümölcse akkor érett, ha kézzel benyomható.

Származási helye:

A Földközi-tenger partvidékén honos, de nálunk is megterem.

Egészséges, mert...

Kiváló tápanyagforrás, ugyanis rengeteg szénhidrát van a gyümölcsében. Hashajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról szintén ismert.

Felhasználása:

Általában nyár végétől késő őszig szüretelhető, hűtőszekrényben tárolható. A fáról leszedve a legízletesebb, de aszalva, befőttként vagy lekvárként szintén finom. Bort és pálinkát is készítenek belőle. Karamellizálva feldobja a fagylaltot, de sütemények alapanyaga is lehet frissen és szárítva egyaránt. Az olaszok a friss fügét félbevágva, hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával kínálják - az ínyencek meglocsolják kevés olívaolajjal.

Két gyorsan elkészíthető fügés édesség:

1. Desszertgolyó

Az érett fügéket aprítógépbe tesszük (vagy ledaráljuk), majd a felaprított gyümölcshúst összedolgozzuk annyi narancslekvárral, hogy könnyen formálható masszát kapjunk. Bevizezett kézzel apró golyókat formálunk belőle, és kristály- vagy porcukorba, esetleg jó minőségű kakaóba forgatjuk mindet. Érdemes száradni hagyni legalább egy napig.

2. Fügebonbon

A megmosott fügék szárát eltávolítjuk, és késsel mélyedést vágunk a gyümölcshúsba. Fél-fél diót nyomunk mindegyikbe, majd (kevés vajjal) felolvasztott minőségi étcsokoládéba forgatjuk a bonbonokat.

Fügés receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss