Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

„Amióta az eszemet tudom, a főzéssel akartam foglalkozni” - interjú Neill Anthony séffel

Neill Anthony a sztárok séfje: híres barátai és ügyfelei hívják meg otthonukba, hogy főzzön nekik, és segítsen felejthetetlen vacsorákat rendezni - amit a Food Network sorozatában, az „Otthoni séf”-ben követhetsz nyomon. Az „Otthoni séf”-ben Neill olyan egyedi fogások készít, mint például a strucchúsos sajtburger, a sonkás krokett szarvasgombás borsópürével, és a fűszeres szilva vaníliás ricottával és mogyorós lépesmézzel. A szakács a mindmegette.hu-nak adott interjút különleges munkájáról.

Mennyiben más az emberek saját otthonában főzni, mint egy étteremben konyhafőnöknek lenni?  

- Több szabadságod van, kreatívabb is lehetsz, de sokkal nagyobb a nyomás, mert nincs egy nagy konyhád, ami mögé elbújhatsz. Száz százalékban felelős vagy minden kitálalt fogásért, és nem hivatkozhatsz semmire, ha elrontod.

Hogyan és mikor támadt fel benned a főzés iránti szenvedély? 

- Amióta az eszemet tudom, a főzéssel akartam foglalkozni. Mindig is szerettem az ételeket, és imádtam a konyhában lenni. 

Egy kérdés, amit biztosan mindenki feltesz: milyen volt Gordon Ramsey-vel dolgozni?

- Óriási tanulási lehetőség fantasztikus tapasztalatokkal. Nagyon kemény, de kifizetődő munka. 

Előfordult már valaha, hogy olyat készítettél, ami a megrendelőidnek nem tetszett?

- Nem.


Ki volt a kedvenc ügyfeled és miért?

- Nincs kedvencem, habár nagyon szívesen főzök Francois Pienaarnak (dél-afrikai rögbilegenda - a szerk.). Hihetetlen ember, igazán szerény és rendkívül inspiráló, motiváló személyiség. A következő menüt készítettem egy bulijára: garnélarák görögdinnye-salátával, kagyló karfiollal és fehér csokival, dinsztelt oldalas fokhagymával és petrezselymes csigával, végül rizstejfagyi zöld teás piskótával.

Melyik volt a legemlékezetesebb megbízásod mint privát séf? Például volt valamilyen váratlan vagy rendkívüli, netán humoros helyzet?

- Egyszer az egyik forgatáson rátámaszkodtam a műsor díszletei közül az egyik tűzhelyre, amikor a sütő üveg előlapja összetört és szétszórodott a földön. A stáb hisztérikusan nevetett, nagyon vicces volt. 

Mennyi időbe telik, mire filmre veszik az Otthoni séf egy-egy epizódját? Hogyan kezdődik a munka? 

- Az egész műsort a legnagyobb természetességgel vesszük fel. A vacsorákat úgy filmezzük, ahogy történnek, nincs kötelező forgatókönyv senki számára. Ajánlunk egy menüt a megrendelőinknek, amit vagy elfogadnak vagy változtatást kérnek. Egy vacsora forgatása a megérkezéstől a befejezésig akár 6 órát is igénybe vehet.

Hogyan látod a gasztronómia jövőjét? Ki lehet még valami igazán egyedit találni? Csak újragondolni vagy újradizájnolni lehet egy már létező ételt? 

- Mindig lesz valami új: új technikák, vagy feledésbe merült, ismét felfedezettek, vagy új hozzávalók. Ha a főzésed szilárd alapokon nyugszik, mindig képes leszel kiaknázni ezeket a lehetőségeket, és felhasználni a különböző alapismereteket. 

Számodra ez egy olyan szenvedély, ami életed végéig kitart majd, vagy van netán egy B-terv? Mik a terveid a következő 10 évre? 

- Szeretnénk, ha a műsor még több sikeres évadot érne meg. Egy ideig most Fokváros marad a bázisom, bár még így is évente 3 hónapot dolgozom az Egyesült Királyságban, és más nemzetközi útjaim is vannak a munkához kapcsolódóan.

Mit tanácsolnál a fiatal séfeknek, ha szeretnének sikereket elérni?

- Dolgozzanak keményen, tiszteljék az alapanyagokat és törekedjenek az egyszerűségre. 

Az Otthoni séf csütörtökönként 19:00-tól látható dupla részekkel a Food Networkön (ismétlés vasárnaponként 20:00-tól).

Food Network recepteket itt találsz a Mindmegettén >>> 
További infó itt >>> 
Neill Anthonyról itt olvashatsz tovább >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss