Ha a hűtést igénylő élelmiszer gyorsan egy jól működő, tiszta hűtőszekrénybe kerül, akkor nemcsak az élelmiszerek romlási folyamatait lassíthatjuk, de az élelmiszer eredetű megbetegedések is megelőzhetőek - írja a Nébih.
Egy jól működő, tiszta hűtő és fagyasztó alapszabályai
- A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Ha tele van a hűtő, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
- Az étel tiszta, fedett tárolóedénybe, illetve csomagolóanyagba kerüljön!
- A romlandó élelmiszereket 2 órán belül be kell tenni a hűtőszekrénybe.
- Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a lejárt élelmiszereket!
Az elrendezés alapszabályai
- Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
- A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
- A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
- Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.
Az otthoni fagyasztás alapszabályai
- Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Ellenőrizzük a csomagolás épségét és a rajta feltüntetett minőségmegőrzési időt! A gyanús termékeket inkább dobjuk ki!
- Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a keresztszennyeződést is.
- Mielőtt a fagyasztóba nyúlunk, mindig alaposan mossunk kezet!
- A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket fagyasztótasakba!
- Fagyasztott élelmiszereink csomagolására írjuk rá, mit tartalmaz, mikor fagyasztottuk le! Ez azért fontos, mert mindig a legrégebben eltett ételeket érdemes leghamarabb felhasználni!
- A fagyasztott élelmiszereket lehetőleg a hűtőben, gondosan elkülönítve olvasszuk ki. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább, főként ne fagyasszuk le újra!
- A fagyasztott húsokat lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át! Az étel belseje mindenképpen érje el a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül!
- A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban tegyük forrásban lévő vízbe.
- Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.
Forrás: NÉBIH