Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha tökéletes rizsre vágysz, akkor ezeket a főzési bakikat kerüld

default user icon
MME
A rizsfőzés a legtöbb konyhában gyakori, és viszonylag egyszerű művelet. Ám mégis előfordulnak olyan hibák, amiket könnyű elkövetni, a végeredményt pedig hamar porrá rombolhatják. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

Nem megfelelő tárolás

A rizst a legtöbben az eredeti csomagolásában tartjuk azután is, hogy már kibontottuk. Ez azonban nagyon nem jó, hiszen így könnyen szennyeződhet. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes légmentesen tárolni, akár egy dobozban vagy egy zárható üvegtárolóban, esetleg zacskóban. 

Alkalmatlan edény

A rizs főzésekor fontos az egyenletes hőeloszlás, viszont ha túl vékony az edény fala, könnyen megéghet. Érdemes ilyenkor a vastagabb falú edényeket preferálni, azokban jobb a hőeloszlás.

Rossz fedél

Ha olyan fedelet használunk a főzéskor, ami nem illeszkedik az edényre, akkor a gőz idő előtt távozik, és nem segít a rizsszemek megpuhításában. Ez persze a végeredményen is érezhető.

Fedél emelgetése

Ha emelgetjük a fedőt, akkor ugyanúgy távozik a gőz, mintha nem illeszkedne megfelelően. Ráadásul a gyakori emelgetés miatt a víz hőmérséklete is csökkenhet, így a rizs nem fog tudni egyenletesen főni.

A különbségek figyelmen kívül hagyása

Rizs és rizs között rengeteg különbség van és ez az elkészítés módját is érinti a víz mennyisége és a főzési idő tekintetében. Nem beszélve arról, hogy a különböző receptek más-más rizsfajtákat igényelnek. Ezekre érdemes odafigyelni.

Öblítés kihagyása

Elkészítés előtt azért fontos átöblíteni a rizst, mert ez segít eltávolítani a poros keményítőt, ami a csomagolásban a rizsszemek összedörzsölődésekor keletkezik. Így ízletesebb lesz a rizs és kevésbé lesz nyúlós.

Nem megfelelő arány

A rizs főzésekor a két rész rizs és egy rész folyadék arányt javasolják. Tehát érdemes lehet erre is odafigyelni. De az is hiba lehet, ha mindezt kőbevésett szabályként alkalmazzuk. Használjuk ezt az információt inkább csak iránymutatásként, de ha úgy érezzük, hogy szükség van rá, akkor kísérletezzünk.

A só kihagyása

Ha csak vizet adunk a rizshez, az eredmény íztelen lesz. Adjunk hozzá legalább egy csipet sót is, ami segít kiemelni az ízét.

Keverés

Az az elterjedt nézet, hogy a rizst nem szabad keverni, amíg fő. Szakemberek szerint azonban egy keverésre szükség van, miután felforrt a víz. Ez azért kell, hogy a szemek ne tapadjanak össze, és így elkerüljük, hogy túl kemény legyen a végeredmény.

Türelmetlenség

Fontos, hogy a rizst még hagyjuk pihenni egy ideig a fazékban, miután elkészült, mert így tud rajta egyenletesen eloszlani a nedvesség.

A szemek megsértése

Bármilyen módszer, amely megbontja a rizsszemcséket, növeli a keményítő felszabadulásának lehetőségét és ezzel együtt az étel ragacsosságát. Ezért a kanál helyett inkább hosszú fogú villával fésüljük át a szemeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss