Nem kell meghámozni
A legízletesebbek a 10-20 cm hosszú, 10-30 dkg-ot nyomó zsenge darabok. Míg a kisméretű, hosszúkás salátacukkini nyersen is fogyasztható, a többkilós példányok húsa általában már élvezhetetlenül szivacsos. A vékony, feszes és sima héj különböző árnyalatú zöld, sőt sárga is lehet, de mindegyik fajta esetén ehető.
Előkészítés
A cukkinit mosd meg folyó vízben, majd távolítsd el a két végét, és a készítendő ételtől függően darabold fel.
1. Karikázd fel késsel vagy vágd nem túl vékony hosszanti szeletekre, ha párolni vagy grillezni szeretnéd.
2. Salátához, nyers koszthoz zöldséghámozóval húzz le vékony szeleteket a cukkiniről, majd tetszés szerint metéld ezeket vékony csíkokra. Kóstolj meg egy falatot, hogy nem keserű-e!
3. Darabold a cukkinit spagettiszerűre pl. sárgarépához is használható, konyhafelszerelési üzletekben beszerezhető kézi vagy asztali spirálvágóval. Helyettesíti a tésztát.
4. Töltött zöldség készítéséhez vájd ki kanállal a hosszában félbevágott vagy egy gömbcukkini magos részét.
Elkészítési módszerek
Építsd be változatosan a könnyen emészthető, kalóriaszegény zöldséget a mindennapi étrendedbe!
Párolás és főzés
Pirítsd a karikákra, kockákra vagy csíkokra vágott cukkinit kiolajozott serpenyőben 2-3 percig, majd önts alá a mennyiségtől függően kb. 3 ek vizet, és fedő alatt párold puhára kb. 8 perc alatt. Nagyszerű köret lesz húsokhoz, halakhoz.
Főzd meg krémlevesnek, készítsd el lecsónak magyarosan vagy más zöldségekkel együtt francia módra ratatouille-nak!
Vegán cukkinispagettihez a spirálvágóval feldarabolt zöldséget dobd forrásban levő sós vízbe, főzd az újraforrástól számított 1-2 percig, majd szedd ki szűrőlapáttal, és csepegtesd le. Ugyanúgy a villádra tekerheted vagy összemelegítheted szószokkal, mint a valódi spagettit.
Sütés serpenyőben
Körethez hevíts fel némi olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süsd rajta az apróra darabolt cukkinit 5-10 percig. Felszeletelve grillserpenyőben is megsütheted.
Könnyű vacsorának is beillik, ha a felkarikázott-kockázott cukkinit egy kevés dinsztelt hagymára dobva párolod, majd tojást ütsz rá és rántottaszerűen készíted el vagy omlettet gazdagítasz vele.
Sütés sütőben
A megmosott zöldséget a végek eltávolítása után irdald be, majd szórj bőven sót a nyílásokba és áztasd vízben a cukkinit 10-15 percig. Ezután töröld szárazra, csepegtesd meg olívaolajjal, hintsd meg sóval, borssal, reszelt parmezánnal, és süsd a 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig. Párolt rizzsel körítve főételként kínálhatod.
Töltött cukkinihez készíts darált húsos masszát a szokásos módon, majd kanalazd a kivájt zöldségdarabokba, és süsd meg a forró sütőben.
A felszeletelt cukkinit pizzafeltétnek, a durvára daraboltat quiche töltelékéhez használhatod.
A papírvékony cukkinikarikákat fújd be olajspray-vel, szórd meg sóval, borssal, és sütőpapírral leterített tepsiben süsd meg egészséges chipsnek a forró sütőben néhány perc alatt.
A reszelt cukkini lazábbá teszi a sütemény- és kenyértésztákat. Semleges íze miatt tetszőlegesen édesítheted vagy fűszerezheted.
Grillezés
Az 1 cm vastag, olívaolajjal megkent és megfűszerezett cukkinikarikákat vagy -szeleteket egyszerűen megsütheted parázs felett oldalanként 5-8 perc alatt. Szószokkal kínálhatod.
A vékonyabbra szelt cukkinit megrakhatod zöldségekkel és sajttal, majd feltekerve grillezheted.
+ 1 tipp
Szezonban a cukkinivirágokat megtöltheted krémsajtos-darált húsos-cukkinis masszával. Lehetőleg azonnal készítsd el, mert a virág gyorsan hervad.
Így fűszerezd
A só és bors mellett nem foghatsz mellé a mediterrán fűszernövényekkel. Használj kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot, és ne sajnáld a fokhagymát! A cukkinit enyhén diós aromájú pirított fenyőmaggal is feldobhatod.