Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos-vaníliás baklava

MME MME
1
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Egy nyeles forralóban forraljuk össze a cukrot és a narancslevet a vízzel. Forrás után takaréklángon további 10-12 percig főzzük, hogy a szirupunk kissé besűrűsödjön. A tűzről levéve adjuk hozzá a narancsvirágvizet.

A narancsokat lobogó, forrásban lévő vízbe tesszük úgy, hogy azokat teljesen ellepje. Kb. 45-50 percig főzzük, hogy teljesen megpuhuljanak. Ezután feldaraboljuk a megpuhult narancsokat és egy turmixgép segítségével pépesítjük, majd egy szűrőn keresztül leszűrjük a narancspépről a felesleges folyadékot. Az így maradt narancspürét összekeverjük narancslekvárral és 1 rúd vanília kikapart magjaival.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A réteslapokat akkora lapokra vágjuk, amekkora a tepsink, majd egyenként olvasztott vajjal alaposan megkenve rétegezzük. Először 8 lapot fektetünk le, majd rákanalazzuk a tölteléket. Ezután jön újabb 8-10 réteslap, olvasztott vajjal megkenve, rétegezve.

Amikor elkészültünk, óvatosan bevagdossuk négyzet, vagy rombusz alakban a tésztánkat, és kb. 30 perc alatt készre sütjük, amíg aranybarnára sül.

A sütőből kivéve alaposan meglocsoljuk a kész, immáron kihűlt sziruppal. A baklava tetejét megszórjuk aprított pisztáciával, így tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss