Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Narancsos uzsonnakenyér

Hozzávalók

  • vaj vagy margarin (a formához)
  • 3 db kezeletlen narancs
  • 1 ek narancslikőr
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 3 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl olívaolaj
  • A tetejére:
  • 1 ek narancs- vagy citromlé
  • kb. 8 dkg porcukor

Elkészítés

    1. A sütőt alsó-felső fűtéssel előmelegítjük 180 fokra. Egy doboz alakú formát kikenünk zsiradékkal, majd kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a forma hosszanti oldalain.
    2. A forró vízzel lemosott narancsok héját gondosan lereszeljük. (Legalább 1 evőkanálnyit kell kapnunk.) A levüket kifacsarjuk, kimérünk 1,5 dl-t, és összekeverjük a narancslikőrrel.
    3. A tálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
    4. Egy másik tálban a tojásokat kézi mixer habverőjével kissé felhabosítjuk. Állandó keverés mellett lassan beleszórjuk a cukrot, és tovább keverjük kb. 5 percig, amíg kifehéredik. Beleforgatjuk a narancshéjat, majd váltogatva, 3-4 részletben beledolgozzuk a lisztes elegyet és a likőrös narancslét. Végül fakanállal belekeverjük az olívaolajat. A masszát a formába töltjük, és azonnal a sütőbe toljuk, hogy össze ne essen.
    5. A tésztát az előmelegített sütőben sütjük 40 percig, majd 160 fokon további 15-25 percig. Közben a túllógó papírt ráhajtjuk, ha nagyon barnulna a teteje. Tűpróba után kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk.
    6. Közben a porcukorból és a citrusléből sűrűn folyós mázt keverünk, és kis mélyhűtőtasakba vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkán 1 mm-es lyukat vágunk. A teljesen kihűlt süteményt kivesszük a formából, majd csíkokban rácsorgatjuk a cukormázt. Végül száradni hagyjuk legalább 15 percig.

    Narancsos finomságok >>> 

    Gyümölcskenyerek >>> 

    UTÁLOD, HA RAGAD A KEZED? ÍGY HÁMOZZ NARANCSOT >>>

    Rostos narancslé teszt >>> 

Ne keverd túl a masszát, mert elillan belőle a felhabosításkor belejuttatott levegő. A minőségi olívaolajok géppel való keveréstől keserűvé válhatnak, ezért fakanalat használj a tésztába dolgozásukhoz.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin