Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Narancsos-túrós pite

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 27 cm-es piteformához:
  • A tésztához:
  • 32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
  • 1 db tojássárgája + 1 a tetejére
  • 13,5 dkg kókuszzsír
  • 13,5 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 8 dkg sűrű, krémes tejföl
  • csipet só
  • A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg friss házi túró
  • 3 db tojás + 2 fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál krémes tejföl
  • 1,5 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 csapott evőkanál búzadara
  • 5 dkg előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsola
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés

    Elkészítés: A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájából sűrű, házi vaníliapudingot főzünk. Egy közepes lábosba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt, és habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáöntve a tejet, tűzre téve, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, ne főzzük túl! Félretesszük, hagyjuk, hogy kihűljön.

    Míg a puding hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztet a sütőporral, a porcukorral és egy csipet sóval egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg, de nem fagyos kókuszzsírt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sűrű krémes tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát. Kettéválasztjuk a tésztát úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük.

    A nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.

    Miután a puding kihűlt, hozzáadjuk a túróhoz, és belereszeljük a citrom és a narancs héjat, beletesszük a búzadarát, a krémes tejfölt, és az egészet kézi vagy gépi habverővel sima krémmé keverjük.

    Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük már csak egy fakanállal a beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát is. Majd a tojásfehérjét felverve a cukor maradékával és egy csipetnyi sóval hozzákeverjük óvatosan, hogy ne törjük össze. Az így elkészült tölteléket rásimítjuk a kinyújtott tésztára.

    A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, és villával egyenletesen megszurkáljuk.

    Előmelegített sütőben lassan, alacsonyabb hőfokon, kb. 170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.

    Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés

Leírom pár szóval, miért is kell szeretni ezt a sütit. Azért, mert ízletes, puha, omlós a tésztája és könnyű, krémesen lágy a tölteléke. A tésztájához annak ellenére, hogy imádom a vajat, kókuszzsírt használtam, amit nem bántam meg. Igaz, eleinte tartottam tőle, hogy nem lesz jó, de minden félelmem eloszlott, mikor összegyúrtam, és láttam, hogy milyen jól kezelhető tésztát sikerült készítenem vele.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin