Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Narancsos karácsonyi mézes

Hozzávalók

  • A mézeskalácshoz:
  • 12,5 dkg méz
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek sütőporos mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek kakaó (keserű)
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 db narancs (reszelt héja)
  • 2 ek citromlé
  • 50 dkg liszt (+ szóráshoz)
  • Az írókához:
  • 1 db tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 tk citromlé (vagy ecet)
  • 1 tk keményítő

Elkészítés

    1. A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
    2. Másnap lisztezett deszkán 3 mm-re kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. (Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat, és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük őket, amíg szép világosak nem lesznek. (Akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje.)
    3. A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot - szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt. Veszünk egy keményebb nejlonzacskót, beletöltjük tojáshabot, kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket. Ha megszáradtak, egy fém dobozba csomagoljuk őket.

    VILLÁMGYORS BÖGRÉS MÉZESKALÁCS>>> 

    LAST MINUTE BÖGRÉS MÉZESKALÁCS - RÖGTÖN SÜTHETŐ>>> 

    DIÓS MÉZESKALÁCS>>> 

     

Megjegyzés

Ez a mézes rögtön puha, mert nem csak szódabikarbónát teszek bele, hanem sütőporos mézes keveréket, ami felhúzza a tésztát. A narancs és a citrom héjtól egy különleges ízvilág tárul elénk.

Szekeres Lajosné Klári
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin