Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos panforte (olasz gyümölcskenyér)

MME MME
75 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 26 cm-es formához:
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg aszalt füge
  • 14 dkg datolya
  • 4 dkg cukrozott narancshéj
  • 16 dkg szeletelt mandula
  • 14 dkg aprított mogyoró
  • 14 dkg aprított dió
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg barnacukor
  • 2 evőkanál Grand Marnier likőr
  • 10 dkg étcsokoládé
  • A díszítéshez:
  • 1 narancs
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

Elkészítés: Az aszalt fügét és datolyát vágjuk kisebb darabokra, tegyük egy tálba, keverjük közé a cukrozott narancshéjat, majd adjuk hozzá a lisztet, a mogyorót, adiót és a mandulát, ízesítsük narancslikőrrel. Az egészet alaposan keverjük össze, öntsük hozzá az olvasztott csokoládét.

A cukrot és mézet öntsük egy edénybe, melegítsük össze. Addig tartsuk a tűz fölött, amíg fel nem olvad a cukor, majd öntsük az eddigi keverékhez. Alaposan keverjük meg, majd kézzel gyúrjuk jól össze.

Az így kapott ragacsos masszát nyomkodjuk egy kivajazott, köralakú 26 cm átmérőjű sütőformába, kb. 3 cm magas legyen.

Előmelegített sütőben 160 fokon nagyjából 40 perc alatt süssük készre. Vegyük ki a sütőből, és a sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A narancsot szeleteljük fel. 10 dkg cukrot karamellizáljunk egy serpenyőben, tegyük bele a narancsszeleteket, és mindkét oldalát pirítsuk 3-3 percig, majd egy sütőpapíron hagyjuk kicsit megszáradni.

A süteményt a narancskarikákkal díszítve tálaljuk, de karácsonyi ajándéknak is remek, sokáig eltarthatő hűtőben.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek