Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Narancsos őz brandys áfonyával

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Narancsos őz brandys áfonyával

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 197
  • Elküldve: 53

Hozzávalók:

  • 1 szép őzgerinc
  • 15 dg füstöltszalonna vékony csikokra vágva
  • 3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 evőkanál mustár
  • olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • citrom- és narancs reszelt héja
  • 4-5 narancs
  • 1 üveg áfonyalekvár
  • száraz, testes vörösbor
  • 1 dl brandy
  • 1 doboz tejszín
  • 3 kanál cukor.
  • szerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoranna, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag

Elkészítés:

Egy héttel a nagy esemény elõtt az õzgerincet a füstöltszalonnával megspékeled (spékelõ tûvel vagy nagyon vékony pengéjû késsel). Egy nagyméretû alufóliát megolajozol, majd az õzgerincet megsózod és beszórod azzal a fûszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered és egy nylon-zacskóban berakod a hûtõszekrénybe. A nevezetes napon (ne feledd, évente egyszer csinálod!) a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretû lábosban - a fûszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy idõnként belekukkantasz, ha levét elfõtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerûséget átteszed az elõbbi nagyméretû lábosba. Belereszelsz kis citrom- és narancshéját, belecsavarod 1 narancs levét, beleteszed a paradicsompürét, a kanál mustárt, egy kanál áfonyalekvárt, 2-3 kanál brandyt, simára kevered. A 2-3 kanál cukorból karamellt készítesz (üres lábosban 1-2 percig pirítod, folyós és barna lesz, az a karamell), majd ezt is beleöntöd, jól elkevered. Közben az õzgerincet szépen felszeleteled és visszahelyezed ebbe a raguba. Gyakran kevergetve (esetleg kevéske vörösborral felengedve) a húst végleg megpuhítod.
Veszel egy szép ovális tálat. Erre ráhelyezed a húsokat. Melegen tartod. A fenti raguhoz óvatosan hozzákevered a tejszínt, majd RÁSZÛRÖD a húsra. Nem szabad a zöldséget összeturmixolva belekeverni! (Azt majd másnapra a maradékhoz esetleg... vagy a mélyzhûtõbe és három hét múlva a fõtt marhahús mellé a vadasmártásba belekverheted, de ebbe ne.) Szóval kis vajjal végighúzod, és narancsszeletekkel díszítve tálalhatod.
Persze közben meg kell csinálni a brandys áfonyát, ami igazán egyszerû a fentiekhez képest. Lereszeled 2-3 narancsnak a héját és 1 dl vörösborba téve a bort felforralod. Ebbe gyorsan belekevered az áfonyát, és kis csészékben (annyiban, ahányan vagytok) hagyod kihűlni. 1-1 gerezd narancsot teszel mindegyiknek a tetejére.

Megjegyzés:

Fölséges!!!

A receptet OSYNA küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 4 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. március 1. (csütörtök) 20:01
    Én már nagyon sok mindent főztem, de ez a legjobb, olyan csodálatos, összetett harmónikus íz. Szarvashússal is isteni fínom.
Receptválogatás
Villámgyors gyümölcsös desszertek - édességek 30perc alatt!
Amikor tombol a hőség, nem, vagy csak nagyon rövid időre vagyunk hajlandóak bekapcsolni a sütőt - de desszert nélkül mégsem lehet létezni, igaz?! Ezért most összegyűjtöttük nektek a 35 legfinomabb és leggyorsabb gyümölcsössüti-receptet! Villámgyors és isteni, mind - próbáljátok ki!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Batanga koktél Batanga koktél
Jimi Mojito koktél Jimi Mojito koktél
Málnás turmix, vanília pudinggal Málnás turmix, vanília pudinggal
Uborkás répás zöldségragu Uborkás répás zöldségragu
Lecsó sajtos virslivel és krumplival Lecsó sajtos virslivel és krumplival
Töltött paprika és paradicsom Töltött paprika és paradicsom
Görögdinnye eperlikörrel, vaníliafagylalttal Görögdinnye eperlikörrel, vaníliafagylalttal
Hideg, fehérboros almakrémleves Hideg, fehérboros almakrémleves
30 perces diótorta 30 perces diótorta
Sonkás minibatyu - cukorbetegeknek is Sonkás minibatyu - cukorbetegeknek is
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125835_shutterstock_72552841_110.jpg Mit esznek a vegetáriánusok, ha húst nem?! XIX. Vegetáriánus Fesztivál

19. Vegetáriánus Fesztivál Budapesten- a belépés ingyenes, a program igen színes, érdemes ellátogatni!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125839_danieldieta_110.jpg 21 napos diéta: teljes átalakulás, éhezés nélkül!

Az alábbi diétával teljesen átalakíthatod a tested, mindössze néhány könnyű megszorítást kell bevezetned - cserébe viszont annyit…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125832_ThinkstockPhotos-470796092_110.jpg Minden, amit eddig nem tudtál a koktélokról - ütős receptekkel!

„A cocktail különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert (feltételezhetően) kitűnő, élénkítő…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125829_leves_110.jpg Isteni levesbetétek - 5 tésztafajta, ami nem hiányozhat otthonról!

A leves története valószínűleg egyidős a benne lévő tésztáéval, hiszen ettől lesz laktató, amiután már csak egy desszert kell.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125820_bogres_leves_110.jpg A nagy bögrés leves-teszt! Van köztük igazán finom?

Közeleg az iskolakezdés, ami a tanszerbeszerzés mellett egy másik igen fontos kérdést vet fel a felsőoktatásban résztvevők…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125827_tej_mez_.jpg A 6 legolcsóbb és leghatékonyabb házi szépítőszer egyenesen a kamrából

Már a nagyanyáink is ismerték a dörgést, ha sütésről és szépségápolásról volt szó. Érdemes megfogadni a tanácsaikat, a házi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125809_morzs_110.jpg Ne dobd ki az ételmaradékot! 5 tipp az újrahasznosításhoz

Nem is kell olyan sokat visszamennünk az időben, és láthatjuk, hogy az emberek nem dobtak ki ennyi mindent, egyetlen használat…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125805_palcika_110.jpg 5 érdekesség, amit biztos nem tudtál az evőpálcikákról!

A kés-kanál-villa trió mellett ismerjük meg a világ másik felén használatos evőeszközt. Mit tud az evőpálcika?

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept
\n\n