Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Narancsos őz brandys áfonyával

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Narancsos őz brandys áfonyával

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 197
  • Elküldve: 53

Hozzávalók:

  • 1 szép őzgerinc
  • 15 dg füstöltszalonna vékony csikokra vágva
  • 3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 evőkanál mustár
  • olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • citrom- és narancs reszelt héja
  • 4-5 narancs
  • 1 üveg áfonyalekvár
  • száraz, testes vörösbor
  • 1 dl brandy
  • 1 doboz tejszín
  • 3 kanál cukor.
  • szerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoranna, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag

Elkészítés:

Egy héttel a nagy esemény elõtt az õzgerincet a füstöltszalonnával megspékeled (spékelõ tûvel vagy nagyon vékony pengéjû késsel). Egy nagyméretû alufóliát megolajozol, majd az õzgerincet megsózod és beszórod azzal a fûszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered és egy nylon-zacskóban berakod a hûtõszekrénybe. A nevezetes napon (ne feledd, évente egyszer csinálod!) a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretû lábosban - a fûszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy idõnként belekukkantasz, ha levét elfõtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerûséget átteszed az elõbbi nagyméretû lábosba. Belereszelsz kis citrom- és narancshéját, belecsavarod 1 narancs levét, beleteszed a paradicsompürét, a kanál mustárt, egy kanál áfonyalekvárt, 2-3 kanál brandyt, simára kevered. A 2-3 kanál cukorból karamellt készítesz (üres lábosban 1-2 percig pirítod, folyós és barna lesz, az a karamell), majd ezt is beleöntöd, jól elkevered. Közben az õzgerincet szépen felszeleteled és visszahelyezed ebbe a raguba. Gyakran kevergetve (esetleg kevéske vörösborral felengedve) a húst végleg megpuhítod.
Veszel egy szép ovális tálat. Erre ráhelyezed a húsokat. Melegen tartod. A fenti raguhoz óvatosan hozzákevered a tejszínt, majd RÁSZÛRÖD a húsra. Nem szabad a zöldséget összeturmixolva belekeverni! (Azt majd másnapra a maradékhoz esetleg... vagy a mélyzhûtõbe és három hét múlva a fõtt marhahús mellé a vadasmártásba belekverheted, de ebbe ne.) Szóval kis vajjal végighúzod, és narancsszeletekkel díszítve tálalhatod.
Persze közben meg kell csinálni a brandys áfonyát, ami igazán egyszerû a fentiekhez képest. Lereszeled 2-3 narancsnak a héját és 1 dl vörösborba téve a bort felforralod. Ebbe gyorsan belekevered az áfonyát, és kis csészékben (annyiban, ahányan vagytok) hagyod kihűlni. 1-1 gerezd narancsot teszel mindegyiknek a tetejére.

Megjegyzés:

Fölséges!!!

A receptet OSYNA küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 4 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. március 1. (csütörtök) 20:01
    Én már nagyon sok mindent főztem, de ez a legjobb, olyan csodálatos, összetett harmónikus íz. Szarvashússal is isteni fínom.
Receptválogatás
A legfinomabb rántott ételek
Ki tudna ellenállni a jó ropogós bundának, rejtsen akár omlós hússzeletet, olvadó sajtot, fűszeres zöldségeket, netán palacsintát... Legnépszerűbb rántott ételeinket gyűjtjük most egybe!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Pita húsgolyókkal Pita húsgolyókkal
Egyszerű fahéjas-mézes sütemény Egyszerű fahéjas-mézes sütemény
Sajtos-sonkás-tejfölös tészta Sajtos-sonkás-tejfölös tészta
Cukkinis-mozzarellás csirke Cukkinis-mozzarellás csirke
Kókuszos-kakós szelet Kókuszos-kakós szelet
Klasszikus chili con carne Klasszikus chili con carne
Cseresznye krémleves Cseresznye krémleves
Francia zsúrkenyér Francia zsúrkenyér
Citromos spárgakrémleves Citromos spárgakrémleves
Minipavlovák málnával és áfonyával Minipavlovák málnával és áfonyával
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124955_meregtelenites_110.jpg Így méregteleníts okosan - mintaétrend és tippek a tisztuláshoz

A testünknek, mint minden finom szerkezetnek, időről időre szüksége van egy kis „szervizelésre”. Ebben segítenek a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124951_kukorica_110.jpg Strandkaja, ami szépít fogyaszt és okosít - egyél kukoricát!

Kihagyhatatlan nyári nass a főtt csemegekukorica nem csak finom, hanem okossá tesz, energetizál, fogyaszt, és a hajadat is széppé…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124949_jojo_effektus_110.jpg Ne ess bele a fogyókúrás csapdába! Így kerüld el a jojó effektust

Hiába fogytál le, a leadott felesleg szinte rögtön visszakúszott? A legújabb csodakúra tízkilós fogyást ígért, de rólad csak…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124947_egeszseges_taplalkozas_110.jpg Lúgosíts! Nagy baj lehet az elsavasodásból

Kimerültség, túlsúly, reuma, csontritkulás vagy vesebántalom – mindez az elsavasodott szervezet vészjelzése is lehet.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124930_110sali.jpg Pikáns zöldbabos rukolasaláta kétféle extrém öntettel

A főtt tojással és a különlegesen krémes öntettel megbolondított saláta könnyű, mégis kiadós fogás vacsorára.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124943_diosbarack_110.jpg Itt a három legfinomabb cukormentes torta!

Kiválasztották a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős tortáit: egy sárgabarckos egy diós és egy körte torta bizonyult…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124941_konyhai_trukk_110.jpg 5 zseniális konyhai trükk, amit mindenkinek ismernie kell - videóval!

Bosszankodtál már azon, hogy egyszerre csak egy edény fér a mikróba? Vagy azon, hogy megromlott a bor, amit legutóbb főzéshez…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124939_rantottcsirke_110.jpg Rántott csirke - ahogy még nem próbáltad!

A rántott csirke nem egy tipikus fogyókúrás fogás, de salátával és egy-két elkészítési praktikával még a legmegátalkodottabb…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept