Részletes receptkereső »
  •  
  •  
  •  
  •  


RECEPT

« vissza

Narancsos őz brandys áfonyával

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Narancsos őz brandys áfonyával

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 197
  • Elküldve: 53

Hozzávalók:

  • 1 szép őzgerinc
  • 15 dg füstöltszalonna vékony csikokra vágva
  • 3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 evőkanál mustár
  • olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • citrom- és narancs reszelt héja
  • 4-5 narancs
  • 1 üveg áfonyalekvár
  • száraz, testes vörösbor
  • 1 dl brandy
  • 1 doboz tejszín
  • 3 kanál cukor.
  • szerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoranna, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag

Elkészítés:

Egy héttel a nagy esemény elõtt az õzgerincet a füstöltszalonnával megspékeled (spékelõ tûvel vagy nagyon vékony pengéjû késsel). Egy nagyméretû alufóliát megolajozol, majd az õzgerincet megsózod és beszórod azzal a fûszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered és egy nylon-zacskóban berakod a hûtõszekrénybe. A nevezetes napon (ne feledd, évente egyszer csinálod!) a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretû lábosban - a fûszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy idõnként belekukkantasz, ha levét elfõtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerûséget átteszed az elõbbi nagyméretû lábosba. Belereszelsz kis citrom- és narancshéját, belecsavarod 1 narancs levét, beleteszed a paradicsompürét, a kanál mustárt, egy kanál áfonyalekvárt, 2-3 kanál brandyt, simára kevered. A 2-3 kanál cukorból karamellt készítesz (üres lábosban 1-2 percig pirítod, folyós és barna lesz, az a karamell), majd ezt is beleöntöd, jól elkevered. Közben az õzgerincet szépen felszeleteled és visszahelyezed ebbe a raguba. Gyakran kevergetve (esetleg kevéske vörösborral felengedve) a húst végleg megpuhítod.
Veszel egy szép ovális tálat. Erre ráhelyezed a húsokat. Melegen tartod. A fenti raguhoz óvatosan hozzákevered a tejszínt, majd RÁSZÛRÖD a húsra. Nem szabad a zöldséget összeturmixolva belekeverni! (Azt majd másnapra a maradékhoz esetleg... vagy a mélyzhûtõbe és három hét múlva a fõtt marhahús mellé a vadasmártásba belekverheted, de ebbe ne.) Szóval kis vajjal végighúzod, és narancsszeletekkel díszítve tálalhatod.
Persze közben meg kell csinálni a brandys áfonyát, ami igazán egyszerû a fentiekhez képest. Lereszeled 2-3 narancsnak a héját és 1 dl vörösborba téve a bort felforralod. Ebbe gyorsan belekevered az áfonyát, és kis csészékben (annyiban, ahányan vagytok) hagyod kihűlni. 1-1 gerezd narancsot teszel mindegyiknek a tetejére.

Megjegyzés:

Fölséges!!!

A receptet OSYNA küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 4 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. március 1. (csütörtök) 20:01
    Én már nagyon sok mindent főztem, de ez a legjobb, olyan csodálatos, összetett harmónikus íz. Szarvashússal is isteni fínom.
Receptválogatás
Töltött csirke - egészben és részben
Az egyben sütött töltött csirke igazi hétvégi, családi étel, de töltött comb vagy mell készülhet szinte bármilyen alkalomra. Rengeteg módon variálhatjuk - és biztosan sikert arat!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Mini fánk túróhabbal és tejkaramellel Mini fánk túróhabbal és tejkaramellel
Fácánbecsinált csicsókával és körtével Fácánbecsinált csicsókával és körtével
Kolbászos-zöldséges csicseriragu Kolbászos-zöldséges csicseriragu
Bukta-kígyó Bukta-kígyó
Bundás mozzarella zöldpestós salátával Bundás mozzarella zöldpestós salátával
Ropogós pulykakockák vajas karfiollal Ropogós pulykakockák vajas karfiollal
Tükörtojás süti Tükörtojás süti
Hummusz fűszeres fenyőmaggal Hummusz fűszeres fenyőmaggal
Mentás-rizses gombaleves Mentás-rizses gombaleves
Mentás-joghurtos uborkasaláta Mentás-joghurtos uborkasaláta
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123969_egytaletel-110.jpg Egytálételek dolgos mindennapokra

Ez a félév valahogy nem úgy akar alakulni, ahogy én azt szerettem volna. Azt hittem, mindenre jut majd időm, de nem……

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123983_retek-110.jpg Virágdísz retekből hidegtálra

Húsvétkor csinos hidegtálakat készítünk, feldíszítjük a salátákat és a sonkatekercseket - úgy a legjobb, ha ehető díszeket…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123968_fokhagyma-110.jpg Fokhagymapucolás és fokhagymakrém pillanatok alatt

Sokan szeretik a fokhagymát enni - pucolni már sokkal kevésbé. Pedig van gyors módszer a tisztításra!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/118000/118149_gnocchi-110.jpg Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja! Nem is véletlen, hogy az olasz…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/116000/116162_medvehagyma-110.jpg Itt a medvehagyma!

A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123959_banankacsa-110.jpg Így készül a banánkacsa

Eddig nem is tudtunk a létezéséről, de a video bizonyítja: igenis van banánkacsa. :) És hogy mire jó?

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123949_zsirgyilkos-110.jpg A természet zsírgyilkosai

Ugye, milyen könnyen felcsúszik 1–2 kiló? Ha nem akarsz vad diétába kezdeni, ekkora súlyfelesleg egészséges, vitaminokban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123932_sajttekercs-110.jpg Tavaszi sajttekercs

Színeket és friss ízeket kíván az ember márciusban leginkább az asztalra. Nincs az a tavaszi étrend, amiben ne jönnének jól a…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept