Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos-mustáros sertésgolyók mákos metélttel

Hogyan bolondítsunk meg egy egyszerű húsgombócot? Hogyan tegyünk különlegesség egy egyszerű tésztaköretet? Néhány apró ötlettel egészen különleges és szenzációs ételt kreálhatunk!

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
1 tojás sárgája
1 púpozott evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 mokkáskanál őrölt római kömény

bors
1 evőkanál rétesliszt (megforgatni benne)
½ dl olaj (ebben sütjük)
A szószhoz:
1 gerezd fokhagyma
1 szál zöldhagyma
1 kis szál répa
½  szár angol zeller
½  dl fehérbor
3 dl tejszín
2 dl húslé
4 púpozott evőkanál mustár
1 evőkanál méz
½ narancs reszelt héja
2 evőkanál mák

Elkészítés: 1. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A fokhagymát, zöldhagymát, répát és zellert megtisztítjuk, megmossunk és vékony szeletekre vágjuk.

2. A darált húst a hagymával és a tojás sárgájával jól összedolgozzuk, beletesszük a petrezselymet és a köményt, sóval és borssal ízesítjük. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk, lisztbe megforgatjuk, és felforrósított olajban pirosra sütjük őket.

3. Amikor a gombócok már majdnem készen vannak, hozzádobjuk a vékony szeletekre vágott zöldségeket (fokhagyma, zöldhagyma, répa, zeller) és összepirítjuk őket.

Ezt követően az egészet felöntjük a borral, elfőzzük belőle az alkoholt, végül hozzáöntjük a tejszínt és a húslét. Hozzáadjuk a mustárt, a mézet és a reszelt narancshéjat is. Ez egészet gyorsan összeforraljuk.

4. Tálaláshoz tésztát főzünk (illik hozzá rizs is). Közben az egész mákszemeket a sütőben megpirítjuk. A kifőtt tésztára rászórjuk a mákszemeket, és így kínáljuk.

 

A mustár

A mennyek országa hasonlít a mustármaghoz, amelyet fogott a gazda és elvetett földjében. Ez kisebb minden más magnál, amikor azonban felnő, nagyobb minden veteménynél, fává terebélyesedik, úgyhogy jönnek az ég madarai, s fészket raknak ágai között.” – Jézus példabeszéde a mustármagról és a kovászról

A mustármagot az emberiség nagyon régóta ismeri. Nevét a rómaiak idején kapta, ekkor ugyanis a mustok csípőssé tételére használták ezt a fűszert. De sokkal korában, a sumérok és az indiánok már i. e. 3000-ben használták. Hippokratész más ókori gyógyítókkal egyetemben mustár segítségével gyógyított, és még a mai modern gyógyszeripar mellett is megtalálhatók gyógyszertárainkban a mustármagból készített gyógyhatású kenőcsök. Egész Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

A mustárfű magja a mustármag, gömbölyded, sárgás, gödrösen pontozott. A mustármagból készül a mustár. Két faja ismert, a fehér vagy angol mustár, és a fekete vagy francia mustár. Mindkettő a káposztafélék családjába tartozik. A növény magjai aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős. A magvak illóolajat, olajat, fehérjét tartalmaznak. A fekete mustár magja kívül vörösesbarna színű, belül zöldessárga, szintén apró és gömbölyű. A mustár csípős ízét és kedvező étrendi hatását a magban felhalmozódó nitrogén- és kéntartalmú glikozidok, az ún. mustárglikozidok okozzák.

A legtöbb ember által ismert, tubusokban forgalomba hozott asztali mustár nélkülözhetetlen eleme maga a mustármag. Az összetört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, így készül el a mustár. Sokféle ízesítésben létezik.  Jelen ételünkhöz narancsos mustárt ajánlok, de létezik fügés, mézes, édes, bajor, erős, csípős, sáfrányos és még számtalan féle mustár is (minden gyártónak megvan a saját, titkos receptje).

Amellett, hogy rengeteg fajta mustár van jelen a piacon, megemlíteném, hogy nem csak a sült kolbász vagy a virsli mellé fogyaszthatjuk. Akár leveseket és egytálételeket is gazdagabbá és ízesebbé lehet tenni, ha mustárt teszünk bele. Továbbá könnyűszerrel salátaöntetet is készíthetünk belőle, és bármily meglepő, fagylalt készítésére is felhasználhatjuk!

A legegyszerűbb mustáros étel, amit gyermekkoromban ettem, a sült pecsenyezsíros-mustáros kenyér savanyú uborkával! A szegedi kajak-kenu vízitelephez közel, egy kis büfében árulták, és az edzés után a kiéhezett kenusok - mint egy farkashorda - lepték el a büfét, mindenki zsíros-mustáros kenyeret evett jaffa szörppel, amit akkoriban egész pontosan 2 forint 10 fillérért árultak.

TIPP: A mustármag jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy–egy kúra 6-8 hétig tartson. Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak.

 

A húsgolyó

Maga a húsgolyó bármilyen húsból készíthető. Lehet csirke, pulyka, borjú, keverhetőek is a különböző fajta húsok, és akár paprikába is töltetjük, amihez a paradicsomszósz helyett ezt a különleges, mustáros szósz kínáljuk. 

 

A mákos metélt

Ebben az ételben a másik érdekes dolog a mákos metélt. A mákos tésztáról mindenkinek a klasszikus, menzáról ismert, porcukorral kevert mákos tészta (szakmai nyelven ez egy éttermi tészta) jut eszébe, hisz ez a legismertebb étel, ahol darált mákot használunk.

Ha a mákot nem daráljuk le, hanem megpörköljük, akkor egészen különleges ízt kapunk, amit ismerhetünk már a péksütemények tetejéről. Ha ezt a pirított vagy pörkölt mákot összekeverjük főtt tésztával, és nem adunk hozzá cukrot, akkor nagyon finom ízharmóniát alkot valamennyi szaftos ételhez, raguhoz vagy éppen pörköltekhez. Hiszen az ízkombináció itt is csak azon múlik, mennyire kreatívan tudja használni a szakács vagy a háziasszony a mákot, vagy épp azt az alapanyagot, amit fel szeretne használni.

 

A kreatív kombinációkról

Érdekes, hogy a legtöbb ember az orránál tovább nem lát, és elszörnyülködik, ha bizonyos dolgok másfajta variációban, nem a megszokott kombinációban jelennek meg. Így jártam például a sör-paradicsomlé kombinációval, amit ha valahol kérek, még ha nem is mondják ki, látom a kollégák arcán, hogy elszörnyednek. „Mit is kér ez az őrült!?” Pedig ha belegondolnának, rájönnének, hogy a vajas kenyér és a paradicsom jó kombináció, és ez se sokban más. A kenyér ugye gabona, akárcsak a sör, ehhez én a paradicsomot nem karikára vágom, hanem léként beleöntöm. Remek ital, másnaposság ellen kifejezetten ajánlom, csakis jéghidegen.

És ha már az ízkombinációknál tartunk, legközelebb szarvasgombás bikaherezacskó pörköltet fogok készíteni, mákos nudlival! Ez talán már a határokat súrolja…

Korábbi blogbejegyzések és receptek >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss