Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Narancsos mézeskalács parfé

Hozzávalók

  • A mézeshez:
  • 15 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 4 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db tojás
  • 3-4 evőkanál baracklekvár
  • A parféhoz:
  • 3 db tojás (sárgája)
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl habtejszín (hideg)
  • 2 db narancs (reszelt héja)
  • 1 dl narancslé
  • 2 teáskanál zselatin
  • A díszítéshez:
  • 1 db narancs

Elkészítés

    1. A mézes tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fahéjat összemorzsoljuk a vajjal (margarinnal). Hozzáadjuk a mézet és a tojást, majd sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten 15-20 percet pihentetjük.
    2. A tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk. Először kivágunk belőle az alagútformánk (kenyérforma) méretével megyegyező lapot. A maradék tésztából fenyőfa alakú kiszúróval kb. 15 darab formát szúrunk ki.
    3. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 170 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.
    4. A kihűlt fenyőfákat ötösével, kevés baracklekvárral összeragasztva egymásra rétegezzük. Az alagútformát fóliával kibéleljük.
    5. A parféhoz gőz fölött csípősre melegítjük (amikor beledugjuk az ujjunkat, csíp) a tojássárgáját a cukorral, majd kihülésig habbá verjük. Beleforgatjuk a felvert tejszínhabot, a narancs héját, végül a hideg narancslében megduzzasztott, majd felmelegített zselatint.
    6. A parfét a kibélelt alagútformába töltjük, az összeragasztott fenyőfákat fejjel lefelé szorosan egymás mellé belenyomjuk.
    7. Eligazítjuk rajta a kérmet, néhányszor az asztalhoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne levegő. Befedjük a mézes lappal, majd a hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor narancsszeletekkel díszítjük.

Megjegyzés

Parfét készíteni nem olyan nehéz mint amilyennek a neve láttán tűnik. Egyszerű és isteni finom, édes, krémes csoda! Ez a recept csupa izgalom amíg az ember fel nem tálalja és meg nem győződik a tökéletes végeredményről, gondolok itt a kis karácsonyfákra az alagút közepén. Aki szereti a kihívásokat, szeretné elkápráztatni a családot és a barátokat az bátran próbálja ki! Biztos siker!

Noémii244
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes

Hozzászólások

Baloghné Judit
Ez a recept a Nők lapja konyha dec. számában található.
Baloghné Judit
Ez a recept a Nők lapja konyha dec. számában található.
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes