Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személynek:
  • A lazachoz:
  • 2 db lazacfilé
  • 4 dkg vaj
  • 1 db narancs
  • őrölt színes bors
  • citromlé
  • A zöldfűszeres szószhoz:
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 2 dl fehérbor
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 evőkanál aprított snidling
  • 1/2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • 1/2 evőkanál aprított kakukkfű
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • szerecsendió
  • őrölt fehérbors
  • Valamint:
  • 25 dkg spárga
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés

Elkészítés: A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és csepegtessük meg citromlével. Hagyjuk 30 percet állni, hogy az ízek átjárják.

A narancsot szeleteljük fel, majd vágjunk ketté minden szeletet.

Készítsünk elő 2 nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot. Csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen le legyen lezárva.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.

A szószhoz a hagymát vágjuk apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel. Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét és a bort, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval és őrölt fehérborssal (ha szükséges, sózzuk is meg). Addig főzzük, míg a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni.

Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át. Öntsük hozzá a kukoricaliszttel simára kevert tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt.

Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le. Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehérborssal, majd rázogassuk óvatosan össze.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd mellé a spárgát, és csorgassuk rá a zöldfűszeres szószt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss