Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók

  • A piskótához:
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 3 db tojás
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 tk cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 4 dkg liszt
  • A krémhez:
  • 4 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín (lehűtve)
  • 10 dkg narancsfilé (ez kb. 3 db meghámozott és összekockázott narancs)
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 dl narancslé
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 tk zselatin
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj,
  • 1 db narancs gerezdelve
  • kandírozott narancshéj
  • gumicukor

Elkészítés

    1. A tésztához gőz fölött összeolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és az olvasztott csokoládét, végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet is.
    2. Egy 20 cm-es tortakarikát kibélelünk sütőpapírral.(Úgy a legegyszerűbb, ha az aljára illő méretes kört és az oldalmagassággal megegyező papírcsíkot vágunk ki és ezekkel beleljük ki a formát. Így szépen elterül benne a papír.) A kibélelt formába simítjuk a masszát, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
    3. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, amit tisztára mosunk, szárazra törölünk, majd ismét kibéleljük sütőpapírral.
    4. A narancsokat megtisztítjuk. A krémhez, vízgőz fölött, felmelegítjük a tojássárgáját a cukorral - de csak forró legyen, ne főjön -, majd kihűlésig robotgéppel jó habosra verjük. Beleforgatjuk a habfixálóval habbá vert tejszínt, a filézett narancskockákat, végül a hideg narancslében megduzzasztott, majd langyosra melegített zselatint. Az összekevert krémet 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, dermedni.
    5. A kisült és kihűlt piskótát kettévágjuk, az egyik lapot a kibélelt tortaformába helyezzük. Rátöltjük a krémet, majd befedjük a másik lappal. Rövid időre ismét a hűtőbe tesszük, majd a levesszük róla a tortaforma oldalát.
    6. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vajat, és szép fényesre keverjük, majd ráöntjük a tortánk tetejére. Az oldalát körberakjuk a félbevágott narancsszeletekkel, ahol nem fedte be a csokoládé, ott kandírozott narancshéjjal. Színben harmonizáló gumicukorral gazdagíthatjuk a díszítést. Tálalásig hűtőben tároljuk.

     

Megjegyzés

Kevés hozzávalóból nagyon finom és dekoratív tortát készíthetünk. A narancs, tejszín és csokoládé kombinációval nem lehet melléfogni, mert szinte mindenki szereti. A naracstól friss, könnyed lesz a desszertünk.

Bodnár Éva
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin