Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsfelfújt

45 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Először a formákat kenjük ki alaposan a vajjal, majd tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen. Ezután vegyük ki, majd szórjuk meg porcukorral úgy, hogy mindenhol rátapadjon a cukor a vajra.

Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a narancslevet, majd reszeljük hozzá a narancshéjat. Ezután kisebb lángon kevergetve főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a likőrt. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojások sárgáját keverjük habosra 6 dkg porcukorral, keverjük hozzá a lisztet és az étkezési keményítőt is, sűrű masszát kapunk.

A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel. Ezután állandó keverés mellett a tojásos-lisztes masszához apránként keverjük hozzá a meleg tejet (csak meleg legyen, ne pedig forró, mert akkor összekapja a tojást). Tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett kissé sűrítsük be, közepesen folyós állagot kell kapnunk. A tűzről levéve, kevergetve hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a maradék vajat és a narancsos-likőrös keveréket.

A tojások fehérjét a maradék porcukorral verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá az éppen csak langyos masszához.

A vajjal kikent és cukrozott formákat töltsük meg a masszával, majd a tetejét vékonyan szórjuk meg porcukorral. Ezután a forma belső szélén az ujjunkat húzzuk végig, hogy karimája legyen. Ettől a felfújt majd szépen egyenletesen emelkedik fel.

A megtöltött formákat helyezzük egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb. 12 perc alatt süssük szép pirosra. Ezalatt az idő alatt a felfújt szépen felemelkedik. Én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem.

Az elkészült felfújtat a sütőből kivéve ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd rögtön tálaljuk. Ízlés szerint kínálhatjuk egy gombóc vaníliafagylalttal vagy narancslekvárral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss