Ellenállhatatlan narancsfelfújt

Hozzávalók

  • 4 ek narancslé
  • 2 tk narancshéj
  • 1 ek narancslikőr
  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek rétesliszt
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1, 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

    1. Először a formákat kenjük ki alaposan a vajjal, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután vegyük ki, majd szórjuk meg porcukorral úgy, hogy mindenhol rátapadjon a cukor a vajra.
    2. Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a narancslevet, majd reszeljük hozzá a narancshéjat. Ezután kisebb lángon, kevergetve főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a likőrt. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
    3. A tojások sárgáját keverjük habosra 6 dkg porcukorral, majd keverjük hozzá a lisztet és az étkezési keményítőt is (egy sűrű masszát kapunk).
    4. A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel. Ezután állandó keverés mellett a tojásos-lisztes masszához, apránként keverjük hozzá a meleg tejet (csak meleg ne pedig forró, mert akkor összekapja a tojást).
    5. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett kissé sűrítsük be. Egy közepesen folyós állagot kell kapnunk. A tűzről levéve, kevergetve hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a maradék vajat és a narancsos-likőrös keveréket.
    6. A tojások fehérjét a maradék porcukorral verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá az éppen csak langyos masszához.
    7. A vajjal kikent, és porcukrozott formákat töltsük meg a masszával, majd a tetejét vékonyan szórjuk meg porcukorral. Ezután a forma belső szélén az ujjunkat húzzuk végig, hogy karimája legyen. Ettől a felfújt majd szépen egyenletesen emelkedik fel.
    8. A megtöltött formákat helyezzük rá egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb. 12 perc alatt süssük szép pirosra. Ezalatt az idő alatt a felfújt szépen felemelkedik (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).
    9. Az elkészült felfújtat a sütőből kivéve ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd rögtön tálaljuk. Ízlés szerint kínálhatjuk egy gombóc vanília fagylalttal vagy narancslekvárral.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin