Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellenállhatatlan narancsfelfújt

45 perc
bonyolult
költséges
4 adag

Elkészítés

  1. Először a formákat kenjük ki alaposan a vajjal, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután vegyük ki, majd szórjuk meg porcukorral úgy, hogy mindenhol rátapadjon a cukor a vajra.
  2. Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a narancslevet, majd reszeljük hozzá a narancshéjat. Ezután kisebb lángon, kevergetve főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a likőrt. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tojások sárgáját keverjük habosra 6 dkg porcukorral, majd keverjük hozzá a lisztet és az étkezési keményítőt is (egy sűrű masszát kapunk).
  4. A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel. Ezután állandó keverés mellett a tojásos-lisztes masszához, apránként keverjük hozzá a meleg tejet (csak meleg ne pedig forró, mert akkor összekapja a tojást).
  5. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett kissé sűrítsük be. Egy közepesen folyós állagot kell kapnunk. A tűzről levéve, kevergetve hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a maradék vajat és a narancsos-likőrös keveréket.
  6. A tojások fehérjét a maradék porcukorral verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá az éppen csak langyos masszához.
  7. A vajjal kikent, és porcukrozott formákat töltsük meg a masszával, majd a tetejét vékonyan szórjuk meg porcukorral. Ezután a forma belső szélén az ujjunkat húzzuk végig, hogy karimája legyen. Ettől a felfújt majd szépen egyenletesen emelkedik fel.
  8. A megtöltött formákat helyezzük rá egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb. 12 perc alatt süssük szép pirosra. Ezalatt az idő alatt a felfújt szépen felemelkedik (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).
  9. Az elkészült felfújtat a sütőből kivéve ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd rögtön tálaljuk. Ízlés szerint kínálhatjuk egy gombóc vanília fagylalttal vagy narancslekvárral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss