Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Táplálkozási kisokos: ezt edd és ezt ne, ha narancsbőrrel küzdesz!

A cellulitis sokunk életét megkeseríti, főleg most, tavasz tájékán, amikor szembesülünk azzal, hogy lassan itt a strandszezon... Szerencsére helyes táplálkozással, rendszeres mozgással és néhány apró trükkel javíthatunk a bőrünk állapotán!

A narancsbőr kialakulásának több oka is lehet. Többek között nyirokkeringési zavar, genetikai tényezők vagy (pl. fogamzásgátló szedésekor) a női nemi hormon, azaz az ösztrogén szintjének növekedése is állhat a hátterében. Többnyire azonban a helytelen életmód tehető felelőssé érte.

DIÉTÁZZ CITROMMAL: 10 KILÓ MÍNUSZ EGY KÚRA ALATT! >>> 

Ha változtatunk étkezési szokásainkon, rendszeresen sportolunk, és odafigyelünk a lelki egészségünkre, akkor a narancsbőrt eltűnhet, vagy legalábbis halványodhat!

Táplálkozási kisokos

– Megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékok bevitele nélkül lehetetlen eltüntetni a cellulitist! Igyunk meg naponta 1,5-2 liter ivóvizet vagy szénsavmentes ásványvizet, ízlés szerint frissen facsart citrom-, illetve narancslével ízesítve. Ha valóban búcsút akarunk mondani a narancsbőrnek, a kávét, az alkoholt és a cukros üdítőket tegyük tiltólistára!

11 DIÉTÁS FOGÁS, AMIT BŰNTUDAT NÉLKÜL MEGEHETSZ >>> 

– Csökkentsük a minimumra a bevitt só mennyiségét, mert a nátrium-klorid megköti a kötőszövetekben a vizet. Kerüljük a füstölt, sózott húsárukat és halakat, a készételeket és a nassolnivalókat. A fogások elkészítéséhez is minél kevesebbet használjunk belőle, sőt, ha lehet, inkább semennyit. Helyette friss és szárított zöld fűszerekkel adjunk finom és intenzív ízt az ételeinknek.

– A vitaminban (különös tekintettel a kötőszövet-erősítő C- és E-vitaminra) és rostban gazdag ételek fogyasztása a narancsbőr elleni harc legfőbb fegyvere. A zöldségek és gyümölcsök közül különösen ajánlottak a hüvelyesek, a fokhagyma, paprika, a saláta- és káposztafélék, a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, zeller; a paradicsom, málna, ribizli, szamóca, szeder, áfonya és friss ananász fogyasztása. A friss, zamatos zöldségekből, gyümölcsökből együnk naponta 20-30 dkg-ot, és emellett a zöldségekből levesben vagy köretként még 20 dkg-ot.

7 GYÜMÖLCS, AMITŐL CSINOSABB LESZEL NYÁRRA! >>> 

– A pékáruk közül keressük a rozsos, korpás, magvas termékeket, a fehér lisztből készülteket ellenben kerüljük.

– Fontos a megfelelő fehérjebevitel is: válasszuk a sovány húsokat, a zsírszegény túrót és sajtokat, valamint együnk rendszeresen kefirt, natúr joghurtot.

– A cukor legalább annyit árt a bőrnek, mint a túl sok só. Ha meg akarunk szabadulni a narancsbőrtől, sajnos le kell mondanunk az édességekről! Mivel helyettesítsük őket? Például sovány tejből készült gyümölcsturmixszal vagy reszelt citromhéjjal, mesterséges édesítőszerrel és egy kevés natúr joghurttal kikevert sovány túróval.

– Az ételek elkészítéséhez ne állati eredetű zsiradékot használjunk, hanem növényi olajokat (olíva-, mogyoróolaj stb.), és mindig ügyeljünk a mennyiségükre! Ennek érdekében használjunk kenőecsetet vagy szórófejes flakont.

10+1 TUTI TIPP, HOGY ELKERÜLD A JOJÓEFFEKTUST! >>> 
Sport nélkül nem megy!

Kocogjunk, ússzunk, kerékpározzunk, tornázzunk rendszeresen, és végezzünk a kritikus testrészeket megcélzó tornagyakorlatokat. Az egyik leghatásosabb narancsbőr elleni mozdulatsor a kitörés, ami hatékonyan formálja a combot és a feneket.

Zárt állásból lépjünk előre egyet úgy, hogy a kilépő alsó lábszár és a combunk derékszöget zárjon be egymással – a térd ne kerüljön a boka elé! –, majd lépjünk vissza zárt állásba. Végezzünk el mindkét oldalra 2-3 x 12 db kitörést.

10 GYAKORI HIBA A SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY DIÉTÁNÁL >>> 
Még több jó tanács

– Talán meglepő, de a fokozott stressz és a kevés alvás is ront a bőr állapotán, elősegítve ezáltal a cellulitis kialakulását. Aludjunk eleget, és ha feszültnek érezzük magunkat, szusszanjunk egyet! Ilyenkor csukjuk be a szemünket, lélegezzünk mélyeket, és lazítsuk el az izmainkat.

– Ha az életmódváltás már megtörtént, a következő módszerek is segíthetnek a narancsbőr elhalványításában: hideg-meleg váltózuhany, masszázs, jégkockás dörzsölés, speciális krémek használata. 

5 KAJASZABÁLY, HA EGYSZERŰEN SZERETNÉL FOGYNI! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss