Az összemorzsolt élesztőre két deci langyos tejet és egy evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük, és állni hagyjuk. A megszitált liszthez tesszük a megmaradt cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, csipetnyi sót, majd a megkelt élesztővel és a maradék tejjel összeállítjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, konyharuhával letakarjuk és egy órán át kelesztjük.
A töltelékhez a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával elkeverjük, majd kanalanként annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető masszánk legyen.
Az időközben megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, összegyúrjuk, és másfél centi vastagra kinyújtjuk. Rákenjük a mákos tölteléket, feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben koszorút formázunk belőle.
Az összeillesztésnél gondosan összenyomjuk, nehogy szétváljon a sütés során. Fogunk egy kést, és a kalács külső oldala felől a feléig, két-három centiméterenként bevagdossuk.
Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt felszeleteljük.
Ez számomra új recept, nemrég láttam ahogy elkészítették. Érdekesnek, különlegesnek tartottam, főleg a tejfölt a mákban és kipróbáltam. Nem bántam meg! Nagyon finom, különleges ízvilág. - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!