Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napraforgó kalács - ízletes és csinos desszert

60 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 4 db tojás (sárgája)
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 4 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom (bio - reszelt héja)
  • 2 dl tejföl
  • A kalácsok kenéséhez:
  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. Az összemorzsolt élesztőre két deci langyos tejet és egy evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük, és állni hagyjuk. A megszitált liszthez tesszük a megmaradt cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, csipetnyi sót, majd a megkelt élesztővel és a maradék tejjel összeállítjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, konyharuhával letakarjuk és egy órán át kelesztjük.
  2. A töltelékhez a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával elkeverjük, majd kanalanként annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető masszánk legyen.
  3. Az időközben megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, összegyúrjuk, és másfél centi vastagra kinyújtjuk. Rákenjük a mákos tölteléket, feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben koszorút formázunk belőle.
  4. Az összeillesztésnél gondosan összenyomjuk, nehogy szétváljon a sütés során. Fogunk egy kést, és a kalács külső oldala felől a feléig, két-három centiméterenként bevagdossuk.
  5. Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt felszeleteljük.

 

Megjegyzés

Ez számomra új recept, nemrég láttam ahogy elkészítették. Érdekesnek, különlegesnek tartottam, főleg a tejfölt a mákban és kipróbáltam. Nem bántam meg! Nagyon finom, különleges ízvilág. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss