Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napi praktika: így őrzi meg sokáig a színét és az illatát a pirospaprika

default user icon
MME
Olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy általatok kipróbált, jól bevált trükknek.

Ha téged is zavar, hogy a pirospaprika rövid idő elteltével veszít a színéből, az illatából, és a zamatából, akkor mutatunk egy szuper trükköt, amivel ezt megelőzheted!

Az őrölt pirospaprika úgy őrzi meg sokáig színét és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába. Emellett érdemes sötét, zárt helyen, kicsi, csavaros üvegekben tárolni, a fedő alá pedig fóliát tenni, hogy biztosan légmentesen záródjon. Felhasználáskor így csak kis mennyiség van elől, így a 3-4 éves pirospaprika még mindig friss, zamatos és piros színű lesz. 

Így készíthetsz mennyei csirkepaprikást!

Hozzávalók:

1,5 kg csirke
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 ek olaj
1 mk pirospaprika
1 dl tejföl
1 db tojás
2 dl tej
1 mk só
25 dkg liszt
3 dkg margarin
2 ek zsír

Elkészítése:

1. A csirkét megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, majd megsózzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.

2. A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk. Ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel pótoljuk.

3. Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk. A galuskához felforralunk 3 liter vizet, 1 evőkanál sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy ragacsos masszát kapjunk. Kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrásnak induló vízbe. Amint a víz felforrt, és a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, leszűrjük és mélyebb tálba szedjük. A vajat felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük.

4. A húsdarabokat előmelegített, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék tejföllel és néhány levélke petrezselyemmel díszítjük. A galuskával kínáljuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss