Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nap-torta

MME MME
4.3/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Az omlós tésztához:
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 db tojásfehérje
  • csipet só
  • A piskótatésztához:
  • 5 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 evőkanál víz
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • A rátéthez:
  • 6 db narancs vagy grapefruit
  • 2,5 csomag zselatin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 3 dl joghurt
  • 30 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál gyümölcslikőr
  • 6 dl friss narancs- vagy grapefruitlé
  • 2,5 dl tejszín
  • 9 dkg narancs- vagy sárgabaracklekvár
  • 1 csomag zselatinpor vagy tortazselé
  • A dekorációhoz:
  • 10 dkg mandulaforgács
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

Elkészítés: 1. Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. A tésztát kör alakúra (28 cm) nyújtjuk, a tortaformába rakjuk, és előmelegitett sütőben 90 foknál 10 percig (hőlégkeveréses sütőben 180 foknál) sütjük.

2. Sütés közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a sóval és 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, a vizet és a maradék cukrot habosra keverjük, belekeverjük az olvasztott margarint, a sütőporral elkevert lisztet, illetve a fehérjehabot, és óvatosan elkeverjük. Beleöntjük egy margarinnal kikent, kilisztezett tortaformába, és előmelegített sütőben 180 foknál 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és félbe vágjuk.

3. A három csomag zselatint az előirás szerint elkészítjük a narancslében. A narancsokat vagy grapefruitokat meghámozzuk, a fehér színű hártyát is teljesen eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk. Simára keverjük a mascarponét, a likőrt, a cukrot és a joghurtot. A még langyos zselatint hozzáadjuk a túróhoz és jól összekeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a krémhez.

4. Az omlós tésztát belefektetjük a tortaformába, megkenjük a felmelegített lekvárral, rárakjuk a piskóta egyik lapját, ráfektetjük a narancsgerezdeket és ráöntjük a krémet (kb. 1,5 dl krémet hagyunk az utolsó réteghez). A krémre fektetjük a piskóta második felét és ráöntjük a maradék krémet. A tortát legalább két órára hűtőszekrénybe rakjuk.

5. Az egy csomag poralakú zselatint feloldjuk, gőz felett felmelegitjük, de nem forraljuk, majd 3 dl narancslébe keverjük (vagy elkészítünk egy csomag tortabevonó-zselét a csomagon feltűntetett utasítás szerint). A maradék narancsgerezdeket a torta tetejére fektetjük, ráöntjük az elkészített zselémázat és egy egész északára a hűtőszekrénybe tesszük.

6. A tortát kivesszük a tortaformából, tejszínhabbal és mandulapelyhekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 2 óra + dermedés

Ezek is érdekelhetnek

Friss