Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Nagy kedvenc: a bolognai

A lecsóhoz hasonlóan a bolognait is mindenki másképpen csinálja, borral vagy anélkül, sokféle fűszerrel vagy kevéssel, különféle tésztákkal és sajtokkal. Igyekeztünk összeszedni a legismertebb és legkülönlegesebb elkészítési módokat. Mi sem gondoltuk… de a téma szinte kimeríthetetlen.
Eredet

Itália, a Pó völgye, Emilia Romagna tartomány, pont ott, ahol a csizma szárához érünk. Bologna. Innen származik ez a húsos-paradicsomos ragu, melyet mi előszeretettel spagettivel fogyasztunk. Az 1982-ben hivatalossá tett eredeti recept szerint a hozzávalók: marhahús, császárszalonna (avagy az igazi olasz pancetta, ejtsd páncsetta), sárgarépa, zeller, paradicsompüré, húslé, vörösbor és opcionálisan tej vagy tejszín.

Tészta

A világon fogyasztott olasz tészta kétharmada - állítólag - a spagetti, itthon általában ezzel kapjuk a bolognai ragut. Ha Bolognában esszük, valószínűleg friss tagliatellével érkezik, vagy az ottani hagyományos zöld lasagne tésztával. Azt mondják: a spagetti nem tartja meg az ilyen dús, húsos szószokat, mint a darált húsos bolognai. A durumlisztből készülő spagetti inkább a nápolyi konyha alapanyaga, jobban is illik az ottani paradicsomos ragukhoz.

Hús és zöldségek - a bolognai ragu

A hagyományos receptben a hús dominál, sohasem a paradicsom. Nemcsak marhából készülhet, vannak, akik fele marha-, fele sertéshúsra szavaznak, de borjúból is készíthető. Hallottunk olyan receptről is, ahol a húst nem darálják, hanem apró darabokra vagdossák. Sokan a kisebb energiatartalmú darált pulyka vagy csirkehúst részesítik előnyben. Egyesek csirke vagy libamájat is tesznek hozzá. Sonka, gomba, mortadella is kerülhet bele. Sok a kísérlet, mivel mindenki imádja a bolognait, akár szójából vagy tofuból is készülnek szószok, de ezt egy igazi olasz mammának ne mondjuk el.

A hús pirításának is sokféle módja lehet. Van, aki kizárólag olívaolajat használ, mások a vajra esküsznek, de libazsírral készülő bolognairól is lehet olvasni.

A bolognaihoz adott paradicsom családi vitákat válthat ki. Vannak, akik a frisset, mások a pürésített változatot kedvelik, de van, aki ragaszkodik az igazi olasz konzerv hámozott paradicsomhoz. A mi mammánk mindig ad cukrot is paradicsomszósz hozzáadásakor.

Feltétlenül említsük meg, hogy az olaszok biztosan tesznek a bolognai szószba sárgarépát és zellert. Hagyma általában megy bele, sokan esküsznek a fokhagymára, illetve a vörös-, lila- és fokhagymák keverésére, de mások szerint a fokhagyma tilos. Vannak, akik édesköményt is tesznek a szószba.

A szósz főzési ideje 1 órától akár 5-6 óráig is tarthat. Ja, és vannak - például Jamie Oliver -, akik sütőben sütik a bolognai szószt.

Fűszerek és egyebek – még mindig a ragu

A só és bors ne maradjon ki, a további fűszerek közül a leggyakrabban a bazsalikom, az oregánó és a petrezselyem használatos, de hallottunk már fahéjról, babérlevélről, chiliről, tárkonyról, csillagánizsról, Worchestershire szószról is, sőt vannak, akik ázsiai halszószt is tesznek a raguba. Ízlés dolga. Ki hogy szereti…
Sokan tesznek a szószba tejet vagy egy kis tejszínt.

A bor is nagy kérdés, sokan a vörösre, mások a fehérre esküsznek. Általában szárazat említenek, de van, aki kifejezetten édes bort is tesz bele, például marsalát. Az igazi hedonisták először jól megkóstolják a bort, majd löttyintenek a bolognai szószba is. Már ha marad.
Az antialkoholisták bor helyett húslével öntik fel a szószt.

Sajt és tálalás

Természetesen ha sajt, akkor Parmigiano Reggiano. Itthon általában marad a trappista vagy zacskós, előre reszelt parmezán. Az angolok általában kedvencükkel, a cheddarral eszik.

Neeeem, még mindig nem eshetünk neki. Egyes családok esküsznek a tésztával összekevert változatra. Mások soha nem kevernék össze. És még nem említettük a kanállal evés kérdését...

Ezek után mindenki maga döntheti el, hogy mivel és hogyan eszi. Mert bolognait pedig enni kell.

Bolognai receptek a Mindmegettéről >>>

Bolognese receptek >>>

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

evanagyi
Imadom!!!! Nalam eleg sok zoldseg is megy bele, nagyon jol illik a sargarepa, zeller, es meg gomba is hozza. Sokszor meg daralt fustolt hust is teszek hozza. Sok zold fuszert, es rengeteg sajtot. Minden nap meg tudnam enni. Miota megismertem az olasz hamoztt paradicsomkonzervet, csak azzal fozok minden etelt, meg a magyar lecsot is. Paradicsomot csak minit veszek, jo edeset nyersen zoldpaprikahoz, kenyerrel. Fozeshez csak a konzervet hasznalom. Meg olcsobb is, nem csak kenyelmesebb a hasznalata a frissnel.
lacika10
sziasztok
wolfdragon
nagyon finom én othol elkészitettem a leirás szerint és nagyon jo volt hallgatni a véleményeket a családomtol
szmaria45
A bolognai családom egyik kedvenc étele. Mi pulyka, vagy csirkehússal készítjük, mert a marha és sertéshúsokat nem esszük. Rendkívül izletesre lehet készíteni és még azért is szeretjük, mert variálhatóak az ízek. A tetejére jó sok reszelt sajtot szoktunk szórni. Nem elhanyagolható az sem, hogy kiadós étel, a maradék lefagyasztható és bármikor elővehető, az íze, állaga semmit nem romlik. Szóval szupar! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Magazin