Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagy kedvenc: a bolognai

default user icon
SB
A lecsóhoz hasonlóan a bolognait is mindenki másképpen csinálja, borral vagy anélkül, sokféle fűszerrel vagy kevéssel, különféle tésztákkal és sajtokkal. Igyekeztünk összeszedni a legismertebb és legkülönlegesebb elkészítési módokat. Mi sem gondoltuk… de a téma szinte kimeríthetetlen.
Eredet

Itália, a Pó völgye, Emilia Romagna tartomány, pont ott, ahol a csizma szárához érünk. Bologna. Innen származik ez a húsos-paradicsomos ragu, melyet mi előszeretettel spagettivel fogyasztunk. Az 1982-ben hivatalossá tett eredeti recept szerint a hozzávalók: marhahús, császárszalonna (avagy az igazi olasz pancetta, ejtsd páncsetta), sárgarépa, zeller, paradicsompüré, húslé, vörösbor és opcionálisan tej vagy tejszín.

Tészta

A világon fogyasztott olasz tészta kétharmada - állítólag - a spagetti, itthon általában ezzel kapjuk a bolognai ragut. Ha Bolognában esszük, valószínűleg friss tagliatellével érkezik, vagy az ottani hagyományos zöld lasagne tésztával. Azt mondják: a spagetti nem tartja meg az ilyen dús, húsos szószokat, mint a darált húsos bolognai. A durumlisztből készülő spagetti inkább a nápolyi konyha alapanyaga, jobban is illik az ottani paradicsomos ragukhoz.

Hús és zöldségek - a bolognai ragu

A hagyományos receptben a hús dominál, sohasem a paradicsom. Nemcsak marhából készülhet, vannak, akik fele marha-, fele sertéshúsra szavaznak, de borjúból is készíthető. Hallottunk olyan receptről is, ahol a húst nem darálják, hanem apró darabokra vagdossák. Sokan a kisebb energiatartalmú darált pulyka vagy csirkehúst részesítik előnyben. Egyesek csirke vagy libamájat is tesznek hozzá. Sonka, gomba, mortadella is kerülhet bele. Sok a kísérlet, mivel mindenki imádja a bolognait, akár szójából vagy tofuból is készülnek szószok, de ezt egy igazi olasz mammának ne mondjuk el.

A hús pirításának is sokféle módja lehet. Van, aki kizárólag olívaolajat használ, mások a vajra esküsznek, de libazsírral készülő bolognairól is lehet olvasni.

A bolognaihoz adott paradicsom családi vitákat válthat ki. Vannak, akik a frisset, mások a pürésített változatot kedvelik, de van, aki ragaszkodik az igazi olasz konzerv hámozott paradicsomhoz. A mi mammánk mindig ad cukrot is paradicsomszósz hozzáadásakor.

Feltétlenül említsük meg, hogy az olaszok biztosan tesznek a bolognai szószba sárgarépát és zellert. Hagyma általában megy bele, sokan esküsznek a fokhagymára, illetve a vörös-, lila- és fokhagymák keverésére, de mások szerint a fokhagyma tilos. Vannak, akik édesköményt is tesznek a szószba.

A szósz főzési ideje 1 órától akár 5-6 óráig is tarthat. Ja, és vannak - például Jamie Oliver -, akik sütőben sütik a bolognai szószt.

Fűszerek és egyebek – még mindig a ragu

A só és bors ne maradjon ki, a további fűszerek közül a leggyakrabban a bazsalikom, az oregánó és a petrezselyem használatos, de hallottunk már fahéjról, babérlevélről, chiliről, tárkonyról, csillagánizsról, Worchestershire szószról is, sőt vannak, akik ázsiai halszószt is tesznek a raguba. Ízlés dolga. Ki hogy szereti…
Sokan tesznek a szószba tejet vagy egy kis tejszínt.

A bor is nagy kérdés, sokan a vörösre, mások a fehérre esküsznek. Általában szárazat említenek, de van, aki kifejezetten édes bort is tesz bele, például marsalát. Az igazi hedonisták először jól megkóstolják a bort, majd löttyintenek a bolognai szószba is. Már ha marad.
Az antialkoholisták bor helyett húslével öntik fel a szószt.

Sajt és tálalás

Természetesen ha sajt, akkor Parmigiano Reggiano. Itthon általában marad a trappista vagy zacskós, előre reszelt parmezán. Az angolok általában kedvencükkel, a cheddarral eszik.

Neeeem, még mindig nem eshetünk neki. Egyes családok esküsznek a tésztával összekevert változatra. Mások soha nem kevernék össze. És még nem említettük a kanállal evés kérdését...

Ezek után mindenki maga döntheti el, hogy mivel és hogyan eszi. Mert bolognait pedig enni kell.

Bolognai lasagne recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss