Keress receptre vagy hozzávalóra

Muszaka (görög rakott padlizsán)

Hozzávalók

  • 3 db padlizsán (kb. 1 kg)
  • 1 kg burgonya
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 4 ek olaj + a sütéshez
  • 50 dkg darált marhahús (vagy bárány)
  • 1 konzerv sűrített paradicsom (140 g)
  • 1 tk cukor
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 1 db tojás
  • A besamelhez:
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 4 ek liszt
  • 6 dl tej
  • szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

    1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk, és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje.
    2. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
    3. Elkészítjük a húsos ragut: 3 evőkanál olajon a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: a cukrot, a fahéjat, a bazsalikomot, az oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 10-15 percig élénk tűzön addig pirítjuk, amíg a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 1 darab tojással.
    4. Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, a szerecsendiót, majd a 2 tojás sárgáját, végül a reszelt sajtot.
    5. A padlizsánszeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajon, több részletben kisütjük.
    6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Összeállítjuk az ételt: 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
    7. A forró sütőben kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.

Megjegyzés

A görögöknél is ünnepi étel, kicsit időigényes és nem túl olcsó, de padlizsán idénykor mindig elkészítem, mert isteni finom rakott étel!

szilviamalmos
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin