Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Műanyagmentes július 8 egyszerű lépésben - így kezdj neki!

default user icon
MME
Nyomaszt a klímaváláság, és a szíved szakad a Facebookon mostanában döbbenetesen gyakran látható, műanyagba fulladt cetek látványától? Akkor itt az idő, hogy tegyél valamit a sorsunk jobbra fordításáért - élj egy hónapig műanyagmentesen! Lehetetlen küldetésnek hangzik? Segítünk!

Ha végigondoljuk egy napunkat, könnyedén rájöhetünk, hogy az életünk szinte műanyaggal van beborítva: műanyag dobozban/ zacskóban áruljáák a gyümölcsöt, a zöldséget, a húsokat, a péksüteményeket és a kenyeret is abba tesszük a boltban, és ilyenkor, nyáron bizony több palackozott vizet vagy üdítőt veszünk. Mindezen átrágva magunkat, rájöhetünk, hogy nem csoda, hogy évente 300 millió tonna műanyagot termel az emberiség, aminek legalább fele egyszerhasználatos műanyag, amiket sokszor csupán pár percig használunk - de többszáz év alatt sem bomlik le.

Ennek megfékezésére indította útjára 2011-ben a műanyagmentes július nevű kezdeményezését az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is.

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni és használni.

A feladat nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Nézzük, mit tanácsol a téma szakértője, a Zöldnek lenni jó! blog:

  • Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve)
  • Kerüljük az “agyoncsomagolt” termékeket! (pl. a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget két kilométer fóliával körbetekerve…)
  • Vigyünk magunkkal szatyrot! Az se baj ha még nincs textil, kerítsünk elő akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
  • Vigyünk zacskót is magunkkal! Szuper ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, már azzal is sokat teszünk! Ha belejöttünk meg majd beszerzünk párat!
  • Mondj nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merj nemet mondani. Akkor is, ha furán néznek, idővel megszokják- és te is. 
  • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést)
  • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj esetén, tusfürdő esetén)
  • Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)

    EZEKEN A HELYEKEN KAPHATSZ INGYEN VIZET - MUTATJUK A REFILL PONTOKAT! >>>  

Ezek is érdekelhetnek