Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, ami a tökéletes csokimousse-hoz kell!

default user icon
MME
Egyszerre krémes és levegős a franciák kedvenc desszertje, amely a minőségi alapanyagoktól lesz ellenállhatatlan.

Csokoládé
Étcsokiból legalább 60-70% kakaótartalmút válassz. Használhatsz fehér csokit és jó minőségű bevonót is: ezekben sok a kakaóvaj, ezért olvasztva selymesebbek.


A csokoládét vagdald apróra vagy reszeld le (hidegen könnyebb), majd kíméletesen olvaszd fel vízfürdőbe helyezett fémtálban, esetleg mikróban. Ne kerüljön bele vízgőz, a hőmérséklete pedig ne haladja meg az 50 fokot!

Tojás
A rövid idejű hőkezelés miatt különösen fontos a frissesség. A receptben megadott tojásmennyiséget keverd krémesre, majd óvatosan vegyítsd össze az olvasztott csokival. Túl forró vízfürdőben a tojássárgája összeugrik, és a krém darabos lesz! A tojásfehérjéből vert levegős hab anélkül lazítja a csokis masszát, hogy változtatna az ízén.

Tejszín
Egyes receptek mellőzik a tejszínt, pedig krémesebb állagot kölcsönöz a mousse-nak. Lehetőleg kézzel verd fel: így több levegőt lehet a habba juttatni, mint géppel. A tejszínhab ne legyen túl kemény, máskülönben nehéz egyenletesen eloszlatni. Előbb a harmadát dolgozd a lehűlt olvasztott csokis keverékbe, majd lapátold rá a maradékot, és alulról felfelé forgasd bele a spatulával, hogy ne törjön. Akkor jó, ha a masszában már nem látszódnak fehér pöttyök. (Ezt a módszert kövesd tojáshab esetén is.)

Aromatizálás
A csokoládéíz akkor a legintenzívebb, ha cukor és vaj nélküli mousse-t készítesz.
Az olvadó csokiba ízlés szerint beledolgozhatsz egy kevés presszókávét, narancslét vagy alkoholt (konyakot/brandyt, rumot, narancs- vagy mentalikőrt), továbbá őrölt fűszereket (pl. kardamomot, csilit, különleges borsot). A megdermedt mousse-ra vékony rétegben gyümölcszselét kenhetsz vagy pl. csokiforgácsot, kókuszreszeléket, aprított diót, narancshéjcsíkokat szórhatsz. Mértékkel adagolva mind jól passzol a klasszikus alaphoz, de túlzott mennyiségben elnyomják az eredeti csokoládéaromát.

Így készíts vízfürdőt
Önts vizet egy kisebb lábosba 3-4 cm magasan, és forrald fel. Ezután kapcsold takarékra a tűzhelyt, hogy a víz csak gyöngyözzön, majd tegyél rá egy jól illeszkedő (fém)tálat vagy habüstöt. Fontos, hogy a felső edény ne billegjen, továbbá az alja ne érjen a vízbe.

 3 szuper recept 


Csokihab tojás nélkül
6 adaghoz olvassz fel 25 dkg feldarabolt tejbevonót vízfürdőben. Adj hozzá 6 dl felforralt habtejszínt, keverd össze robotgép habverőjével, majd töltsd egy tálba és letakarva tedd a hűtőbe éjszakára vagy 12 órára. Porciózd fagylaltkanállal vagy 2 evőkanál segítségével. A maradékot 2-3 napig eltarthatod a hűtőben.

Vegán fehér csokis mousse
4 adaghoz 1 dl vegán tejszínt keverj el 1/2 tk agaragar porral, majd forrald fel, és többször átkeverve hagyd langyosra hűlni. Közben verj habot 3 dl vegán tejszínből, és tedd be a hűtőbe. Vízfürdőben olvassz fel 20 dkg finomra aprított vegán fehér csokit, majd forgasd hozzá a tejszínhabot. Ízesítsd 3/4 tk vaníliás cukorral, esetlen némi agávésziruppal, töltsd lapos tálba, és letakarva tedd a hűtőbe éjszakára. Evőkanállal galuskákat szaggathatsz belőle, vagy desszertgyűrűvel formázhatod. Friss gyümölcs illik hozzá. 

3 hozzávalós csokimousse
2-3 adaghoz verd fel 2 db tojás fehérjét, majd keverd krémesre a sárgájákat 1/2 tasak vaníliás cukorral. Olvassz fel 1 tábla étcsokoládét a mikróban, és rövid hűlés után dolgozd össze a tojáskrémmel. Forgasd bele a tojáshabot spatula segítségével 2 részletben, végül tedd a hűtőbe 2 órára.

Ezek is érdekelhetnek