Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Morzsasüti nyári gyümölcsökkel

default user icon
MME
A legegyszerűbb sokszor a legjobb, minden csak az arányoktól és az alapanyagok minőségétől függ. Illatos gyümölcs egy kis fűszeres morzsával sütve: ez a crumble, vagyis a morzsasüti. Elronthatatlan és szenzációs!

A szegény konyha a találékonyság művészete. Néhány alapanyagból képes izgalmas ízeket alkotni. Semmi furfang, semmi fakszni, jöhetnek a natúr ízek! Itt most kétféle gyümölcs, pici liszt, cukor, tejszín és vaj játsszák a szerepet, kevés vörösbor és egy maréknyi pisztácia ad hozzá némi fantáziát!

A gyümölcsök frissen a legjobbak, persze előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag nem fogy el, nem esszük meg, vagy túl sokat vásárolunk… A túl érett gyümölcsök talán nem túl esztétikusak, de lehetnek nagyon finomak, édesek, és persze további felhasználásra kitűnőek. A legfinomabb pálinkák és lekvárok is érett, egészséges gyümölcsökből készülnek. A sérült részeket kivágva vagy levágva különleges desszerteket készíthetünk belőlük.

Pisztáciamorzsa alatt sült nektarin ribizlimártással és tejszínhabbal

Hozzávalók:
4 szép nagy nektarin
8 dkg liszt
4 dkg hideg vaj
4 dkg cukor
pisztácia
1 teáskanál fahéj

A ribizlimártáshoz:
30 dkg ribizli
3 evőkanál cukor
2 dl vörösbor
1 teáskanál keményítő

Valamint:
3 dl tejszín
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: A lisztet, a cukrot és a fahéjat összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal. A nektarinokat félbevágjuk, a magot eltávolítjuk. Kis talpat vágunk nekik, sütőtálba tesszük, elosztjuk rajtuk a morzsát, megszúrjuk aprított pisztációval, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Közben a ribizlimártáshoz a cukrot karamellizáljuk, felengedjük a borral, kicsit besírítjük, majd hozzáadjuk ribizlit. Óvatosan átkeverjük, majd kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A tejszínt felverjük a porcukorral.

A morzsás nektarinokat a ribizlis szósszal és tejszínhabbal tálaljuk.

Ennél a desszertnél a süti van a gyümölcsön, nem pedig fordítva. Ez a morzsasüti, vagyis a crumble egyik változata.

Én nem fogyózom, pedig rám férne, de aki igen, az itt is spórolhat. A pisztáciát kihagyva még soványabb az energia-bevitel, ugyanis 100g pisztáciában 630 kalória lapul, és várja, hogy zsírrá alakujon. :)

A kopasz barack az őszibarack természetes mutációja. Az amerikaiak kezdték az 50-es években Európába szállítani. A kínaiak kísérletezték ki, de a franciák is dolgoztak rajta! Az őszibarackfába szilvát oltottak, így kapták ezt a szép, sima magbaválós csodát.

A pisztáciát tetszés szerint kiválthatjuk dióval, mandulával vagy más csonthéjassal, természetesen a barackkal ugyanez a helyzet: körte, alma, szilva és még sok minden felválthatja. Ha játszanak a hozzávalókkal, meséljék el a tapasztalatokat, ízélményeket!

Ezek is érdekelhetnek