Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Morzsás mákos pite

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 15 szelethez:
  • A tésztához:
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg lágy vaj
  • A töltelékhez:
  • 3 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg darált mák
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál rum
  • A morzsához:
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt, egy csipet cukrot és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a lágy vajat, egy csipet sót, az élesztős tejet, és a kézi robotgép dagasztóbetétjével alaposan összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha cipóvá összeáll, fényes és hólyagos. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal felforraljuk, belekeverjük a mákot és felfőzzük. Félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni. Ezután beledolgozzuk a citromhéjat, a mazsolát, a mandulát, a tojást és a csokoládéreszeléket. A fahéjjal és a rummal ízesítjük.

A tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 32 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk. Kibélelünk sütőpapírral egy hasonló nagyságú tepsit, ráfektetjük a tésztát, és rásimítjuk a mákkeveréket.

A morzsához a lisztet összedolgozzuk a cukorral, a vajjal, és a süteményre morzsoljuk. Meleg helyen további 20 percig kelesztjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a süteményt 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, kockára vágva tálaljuk.

Megjegyzés

Fotó: Springerpics
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss