Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mojito torta

Vannak ételek, amelyekkel hosszan szemez az ember, mielőtt nekivágna. Pedig érzi, hogy siker lesz, mégis vár… Így voltam én is ezzel a tortával.

Végül elérkezett a pillanat, és elkészítettem. És meg kell mondanom, hogy a vártnál is nagyobb sikert aratott.

Általában azt szoktam javasolni, hogy amikor receptkönyvből vagy online recepttárakból főz valaki, nem feltétlen mindig ragaszkodni a mennyiségekhez és arányokhoz, lehet, sőt érdemes a megérzésre is hallgatni. Hát ezzel a tortával most nem ez a helyzet. Érdemes követni és betartani a leírást, mert így van kipróbálva, így tökéletes.

Mojito torta

Hozzávalók:
5 tojás
15 dkg barnacukor
15 dkg liszt
5 dkg keményítő
1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
7 dl tejszín
25 dkg mascarpone
25 dkg barnacukor
2 csokor menta
8 lime
1,5 dl rum
1 csomag habfixáló
8 db zselatinlap

Elkészítés: A tojásokat 15 dkg barnacukorral 7-8 perc alatt keményre verjük. A keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet beleforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, és 180 fokon 25-30 percig sütjük.

5 dl tejszínt felverünk, majd a mascarponéval óvatosan összekeverjük. 8 lap zselatint vízbe áztatunk.

3 lime héját lereszeljük, a belsejét kifilézzük. A menták leveleit lecsipegetjük, a bóbitákat félretesszük dekorációnak. A többi levelet apróra vágjuk. A 25 dkg barnacukrot 5 lime levével összekeverjük, felmelegítjük, hogy felolvadjon a cukor. Levesszük a tűzről, és a kinyomkodott zselatinlapokat felolvasztjuk benne. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az apróra vágott mentát és a lime reszelt héját, majd az egészet a mascarponés tejszínbe forgatjuk.

Fél órát dermedni hagyjuk. Addig 3 lapba vágjuk a kihűlt piskótát, a rummal meglocsoljuk, és ezt is pihentetjük fél órát.

A krémmel betöltjük a lapokat, a tetejét és az oldalát is bevonjuk, majd a mentabóbitákkal és a filézett lime gerezdekkel díszítjük. Még 1 órát pihentjük, majd tálaljuk.

Alapjában véve nagyon sok oka lehet annak, ha az ember főzésre adja a fejét. Férfi és nő is más okból főz, és persze az életkor vagy élethelyzet sem mindegy…

A fiatalabb nők igyekeznek megtanulni főzni, mert így a legtöbb férfit az ujjuk köré tudják csavarni. Szeretnek meglepetést okozni, elbűvölni, csábítani - és a főzés erre kiváló, ráadásul kreatív és a lehetőségek száma a végtelenhez közelít. Persze idővel napi rutinná alakul a főzőcske, mindennapivá válik, egy szép napon azt veszi észre a takaros menyecske, hogy minden este dolog van a konyhában. Ekkor kell kitartani, és a monoton otthoni konyhai munkát átfordítani, változatossá tenni, barangolni az országok, nemzetek konyhái és ízei között, új recepteket kipróbálni, változtatni a helyszíneken (konyha, kert, terasz, erkély szabadtér, tópart), ételeket kreálni. A lényeg, hogy fel kell dobni a konyhai ténykedést, és akkor öröm lesz a főzés, nem pedig kötelesség.

A férfiak helyzete egyszerűbb. A klasszikus férfitípus az éhesen hazatérő, aki elé azonnal ételt kell tenni (ami állítólag kb.60 recept /év egy átlagos háztartásban), ő megeszi, és mindenki megy a dolgára. Nem szívderítő. Aztán van az a férfi, aki hétvégenként csillogtatja főzőtudományát, viszonylag nagy halom mosogatnivalót hagyva maga után hozadékként. És vannak az abszolút befutók: a főzni tudó férfiak.

Minden összejövetel, buli centruma a konyhában van. A legtöbb üzlet tányérok felett köttetik, a leglazább szabadtéri programok fontos tartozéka a bogrács vagy grillsütő. Ezért aki feltalálja magát ezekben a szituációkban, és magabiztosan nyúl az alapanyagokhoz és ételekhez, csak nyerhet. Nem beszélve arról, hogy a nők szerint a főzni tudó férfiaknak „van stílusuk”.

Hölgyeim, uraim, a Mojito torta tökéletesen alkalmas arra, hogy az idei nyár favoritja legyen, csak ki kell próbálni, és biztos a siker!

További torták Balázstól:

Meggyes-mákos sajttorta >>>

Karamelltorta >>>

Csokitorta mascarponekrémmel >>>

Chilis-mangós fagylaltbomba >>>

Ezek is érdekelhetnek