Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyoróvajas sütőtökkrémleves

MME MME
5/5
30 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 75 dkg sütőtök
  • diónyi vaj
  • 1 közepes fej hagyma, aprítva
  • 1/2 chilipaprika kimagozva, apróra vágva
  • 2 cm friss gyömbér, reszelve
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 8 dl zöldség alaplé
  • 15 dkg mogyoróvaj
  • 1/2 lime leve
  • friss korianderzöld
  • bors
  • A tálaláshoz:
  • pirított tökmag
  • korianderzöld
  • ízlés szerint szárított chilipehely

Elkészítés

Elkészítés: Megtisztítjuk a tököt a héjától és a magjaitól, majd felvágjuk kb. 1 cm-es kockákra.

Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát. Amikor már áttetsző, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a chilit és a fokhagymát, folyamatosan kevergetjük, kb. 2 perc után hozzáadjuk a tököt, sózzuk, borsozzuk. Kb. 5 percig pirítjuk, ezután felöntjük alaplével, és felforraljuk. Miután felforrt, takarék lángon kb. negyed óráig főzzük, amíg megpuhul a tök. Botturmix segítségével selymesre pürésítjük.

Egy keverőtálba tesszük a mogyoróvajat, és 1 merőkanálnyi forró levessel simára keverjük, így öntjük a leveshez, melyet visszateszünk a tűzre, hogy összemelegítsük.

A tűzről levéve utóízesítjük: facsart lime levével, aprított korianderrel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges.

Forrón tálaljuk pirított tökmaggal, korianderzölddel, ízlés szerint krémes joghurtot is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss