Először elkészítjük a karamellszirupot. A cukor felét (5 dkg) magasabb falú edénybe tesszük, és közepes hőfokon megkaramellizáljuk. Ezután óvatosan a karamellhez adjuk a forró vizet és citromlevet. Elkeverjük, és tovább melegítjük.
Amikor a karamell teljesen feloldódott a vízben, hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot is. Ezután közepes hőfokon addig főzzük a szirupot, amíg sima, mézszerű nem lesz. (Lehűlve sűrűsödni fog, így ha már most nehezen nyúló lenne, kevés vizet még hozzáadhatunk.) Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A szódabikarbónával elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal és mogyoróvajjal. Hozzáadjuk a karamellszirupot, a felvert tojást, és összedolgozzuk. (Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.) Ha kész, hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
A tésztából diónyi gömböket formálunk, meghempergetjük őket kristálycukorban, majd porcukorban is. A golyókat, egymáshoz nem túl közel egy kiolajozott-kilisztezett sütőlemezre tesszük. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük őket.