A csokoládét éles késsel apróra vágjuk. A mogyoróvajat habosra keverjük a puha vajjal, a barna cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és az őrölt fahéjjal. Ezután, állandó keverés mellett, hozzáadjuk az egész tojást is.
A lisztetösszekeverjük össze a sütőporral, majdhozzászitáljuk a mogyoróvajas keverékhez.Hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és gyors mozdulatokkalösszegyúrjuk, majd kb. 30 percre a hűtőbe tesszük a tésztát.
Diónyi nagyságú golyókatformázunk. Egy tányérba pár kanál barna cukrotteszünk, a golyókat megforgatjuk a cukorban, majd egymástól kicsit távolabbhelyezzük, sütőpapírral bélelt tepsire. Amikor minden golyó elkészült, egy villávalegy kicsit lelapítjuk mindegyiket.
Előmelegített sütőbehelyezzük őket, majd közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt aranybarnárasütjük a kekszeket (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, mert melegen még nagyon omlósak, és szétesnek ha megmozdítjuk őket.
A teljesen kihűlt kekszet rögtön tálalhatjuk, de ízlés szerint száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk.