Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Mogyoróvaj, az amerikai kedvenc

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Mogyoróvaj, az amerikai kedvenc

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Mogyoróvaj, az amerikai kedvenc

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Fel-felüti a fejét az utóbbi időben ez az amerikai filmekből ismert és enyhén félt alapanyag. A sós földimogyorót snackként fogyasztó magyarok számára, nehezen elképzelhető, hogy mogyorót krémesen, süteményekben, kenyérre kenve, lekvárral megfejelve eszik az Újvilágban.

Ahhoz azonban, hogy nagy mogyoróvaj-kedvelő nemzeteket találjunk, nem kell Amerikáig menni. Ennek a krémes finomságnak, ahogy ők hívják a mogyorósajtnak (pindakaas) bizony a hollandok is nagy fogyasztói. Hollandia mellett Törökországban, Angliában, Kanadában is tömegesen hódolnak a földimogyoróból készített krémnek.

Földimogyoró - az alapanyag Földimogyoró - az alapanyag

Amerikában évente nagyjából másfél kilónyi mogyoróvajat esznek meg fejenként az állampolgárok. Ami krémben minimum 90%-nyi mogyoró kell legyen. Se tartósítószert, se színezéket nem használnak, hanem egy kevés plusz olajat, sót és cukrot adnak a darált földimogyoróhoz.

A mogyoróvaj fajtái

Amerikában leginkább kenyérre kenik a mogyoróvajat Amerikában leginkább kenyérre kenik a mogyoróvajat
A mogyoróvajnak alapvetően két válfaja létezik: a smooth és crunchy. Avagy teljesen krémes (smooth, ejtsd: szmúsz) és az enyhén darabos (crunchy, ejtsd: kráncsi).

Az adott állagon belül azonban már sokféleképp ízesítik, készítenek juharsziruppal, mézzel, fehércsokoládéval édesített, étcsokoládéval árnyalt, fahéjjal és mazsolával gazdagított fajtákat is.

A sztori

A mogyoró régóta étkezésünk részét képezi, a mogyoróvaj mégis újszülött találmány. A Dél-Amerikában őshonos mogyorót az Újvilág felfedezése után hozták a felfedezők Spanyolországba. Innen terjedt tovább, s alakultak ki termőterületek Afrikában és Ázsiában. Az amerikaiak mogyoróvaj iránti szenvedélyének kezdete nagyságrendileg az 1860-as évekre, a polgárháború idejére tehető. Ekkor szolgált jó és kalóriagazdag ellátmánynak az amerikai mogyoró.

Mi sósan fogyasztjuk inkább, ropogtatnivalónak Mi sósan fogyasztjuk inkább, ropogtatnivalónak
A XIX. század végén, a nagy egészségguru, Mr. Kellogg kísérletezett a mogyoróvajjal, mint vegetáriánus fehérjeforrással, s készített a mogyoróvajra már emlékeztető pasztát az amerikai mogyoróból. A Kellogg fivérek szabadalmaztatták is a – nem pörkölt mogyoróból készített – vajukat, de aztán a gabonaféleségekkel való üzletelés lefoglalta őket, így a mogyoróvaj nem itt kezdte világhódító útját. A Kellogg cégnél alkalmazásban álló Joseph Lambert azonban látott fantáziát a dologban, saját gyártmányú darálókkal próbálta még krémesebbé tenni a mogyoróból nyert pasztát, felesége pedig megalkotta a mogyorós ételek szakácskönyvét.

Az iparosodás fejlődésének köszönhetően a XX. század elejére már nem kézzel szedték a mogyorót, így a betakarítható mennyiség is megsokszorozódott. A mogyorótermesztés fellendítése és a mogyoróvaj kialakítása a híres amerikai botanikus, Carver nevéhez kötiődik.

Igazi klasszikus a mogyoróvajas-gyümölcszselés kenyér Igazi klasszikus a mogyoróvajas-gyümölcszselés kenyér
Az alapvető élelmiszerek hasznosításában fantáziát látó tudós több mint 100 mogyorót felhasználó receptet hagyományozott az utókorra. Ezek között a receptek között találhatóak kozmetikum előállítására vonatkozóak, de többek között itt tesz említést a mogyoróvajról is. Meg kell említenünk, hogy ennek az úriembernek a felfedezése volt többek között a linóleum, a borotvakrém, az instant kávé is.

A mogyoró annyira része Amerikának, hogy már két mogyoróföld-birtokos is elnök lett: Jefferson és Carter.

Az első, klasszikusnak számító mogyoróvajat 1904-ben a St. Louis-i világkiállításon mutatták be, C. H. Sumner jóvoltából. Ezután kezdődött a mogyoróvaj nagyipari előállítása. A ropogós verzióra azonban viszonylag sokat kellett várni: 1932-ben dobták piacra.

Kenyérre kenve, süteménybe is finom... Kenyérre kenve, süteménybe is finom...
A mogyoróvaj kiváló B-komplex és E-vitamin forrás, valamint antioxidáns tartalmának köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen.

A mogyoróvajat úgy állítják elő, hogy a kibontott, belső héjától még nem megszabadított mogyorót kemencékben megpörkölik, majd kefékkel letakarítják, leválogatják, majd darálóba kerül, ahol megőrlik, és cukorral, sóval gazdagítják.

Mogyoróvajas keksz csokoládémorzsákkal

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliás cukor
14 dkg cukor
0,5 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás
15 dkg darabos mogyoróvaj
20 dkg rétesliszt
5 dkg 50%-os csokoládé

Elkészítés: A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a mogyoróvajat, a tojást, a sütőporos lisztet és a pici tejet. Alaposan elkeverem. A fél táblányi csokoládét apróra vágom, és a tésztához adom. Egy nagyobb gáztepsit sütőpapírral kibélelek, erre kanalazom a tésztát, amit utána egy vajazó késsel vagy kézzel ellapítok. 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütöm. Amíg kihűl, a tepsin hagyom. 12 keksz lesz belőle.

Mogyoróvajas krémleves

Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 közepes vöröshagyma
2 szál zellerszár
5 dl alaplé
2 teáskanál citromlé
só (opcionális)
2 maroknyi sós földimogyoró
1,5 evőkanál mogyoróvaj

Elkészítés: A vajon megdinsztelem a hagymát és a felszelt zellerszárat. Felöntöm az alaplével, belekeverem a mogyoróvajat, és egy 10 percig hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Citromlevet facsarok bele, sózom, ha úgy érzem, és egy kevés sós mogyoróval díszítve tálalom.

Receptek mogyoróvajjal a Mindmegettén >>>
 

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 13 db
  • 2010. június 19. 16:54
    vigyázzatok a mogyoróvajjal!
    én most vettem,nem is olcsón, egy kanál után töménytelen hányingerem lett,
    alig éltem túl,a szemetesbe ladolt az üveg,borzasztó rosssz!
  • 2010. január 7. 16:58
    Ezt a kekszet ajánlom mindenkinek, isteni finom lett!!!
  • 2010. január 7. 14:00
    helloka, mi is szeretjuk a peanutbutter jelly sandwich-et.. PBJ szendvics-nek hivjak. gyors kaja, en altalaban uszas utan adom a gyerkocoknek. probaltam anyukamnak is mondani, hogy probalja ki a napkoziben, adjon a gyerekeknek, de nem tudtam rabeszelni, pedig szerintem bejonne nekik. lehet, hogy nem elso alkalomra, hiszen hozza kell szokni a sos es edes iz keverekehez. eloszorre en sem szerettem, de 1-2 eves utan rajon az ember, hogy nem is olyan rossz ez. Szoval en azt mondom, hogy probaljatok ki, mert van benne vas, ami kell a szervezetnek, es nagyon egyszeru is megcsinalni.
  • 10. Ági80
    2010. január 7. 09:56
    Én a sültek mellé szeretek belőle öntetet csinálni a hús mellé. Nagyon finom.
  • 2010. január 5. 21:30
    A Lidlben nem mindig van. De ha van, akkor általában az "amerikai hetek" jegyében mindkét fajtát lehet kapni s tényleg baráti áron kínálják.
  • 2010. január 5. 16:07
    Sziasztok nem csak a tescoban lehet kapni a lidlben is van és ott sokkal olcsobb és az natur nem sós mert én a tescoban csak sósat láttam eddig.
  • 2010. január 5. 12:38
    Imádom a mogyoróvajkrémet,terhesség alatt kanalaztam :O)
  • 2010. január 5. 11:47
    Amennyiben drágának találod,készíts magad!Kb negyedannyiba kerül.Mirelle is leírta,hogyan készítik,de egy gasztroblogban,nevezetesen:Flat-Cat blogjában is megtalálod.Érdemes!
  • 2010. január 5. 11:00
    Micimackó!

    Igen, a nagyobb Tescokban , az angol vagy nemzetközi termékeket tartalmazó polcoknál szokott lenni. De a nagyobb delikát üzletekben is van (pl. Culinaris).
  • 2010. január 5. 09:08
    Én imádom a mogyoróvajat, Angliában rendszeresen volt a reggelim része - pirítós, mogyoróvaj, eperlekvár...Isteni! Csak éppen ott megfizethető volt, itthon kb. 1000 Ft egy nem is olyan nagy üveg. Sajnos.
Hasznos csomag