Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorótorta fűszeres narancssziruppal

MME MME
4
45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 12 szelethez:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 25 dkg darált (török)mogyoró
  • A sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 5 szem kardamom
  • néhány szem bors
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz

Elkészítés

Elkészítés: 1. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tésztához a tojások sárgájához adjuk a cukrot és a sót, majd elektromos keverővel fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a darált mogyorót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd először a hab kb. 1/3 részét határozott mozdulatokkal a tojásos-mogyorós masszába keverjük (ha így fellazítjuk, könnyebb beleforgatni a hab nagy részét). A hab többi részét már óvatosan keverjük hozzá, hogy a hab ne törjön.

2. Egy kuglóf sütőformát kikenünk, lisztezünk. A masszát a formába kanalazzuk, és a sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe megsült-e.

3. Miközben a piskóta sül, elkészítjük a szirupot: kis lábasban összeforraljuk a vizet és a cukrot, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt héját és a fűszereket. Néhány percig főzzük. A szirupot leszűrjük, a fűszereket eltávolítjuk. A szirupot kissé lehűtjük, és amikor langyos, hozzáadjuk a narancsvirágvizet.

4. A kisült piskótát megszurkáljuk, majd még a formában hagyva meglocsoljuk a sziruppal. Legalább fél órát állni hagyjuk, amíg langyosra hűl (sőt másnap is kiváló, mivel a sziruptól szaftos marad).

Joghurtot és gyümölcsöket kínálhatunk mellé, de tejszínhabbal is kiváló.

Megjegyzés

A ChefParade Főzőiskola receptje, fotó: Drobilich Tímea - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss