Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorós marlenka

120 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 10 dkg margarin
  • 2 ekl méz
  • 25 dkg cukor
  • 1 ek ecet (10 %-os)
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 65 dkg liszt
  • 2 ek kakaópor
  • A krémhez:
  • 2 doboz karamellizált sűrített tej (80 dkg)
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 1/2 dl konyak

Elkészítés

  1. A szódabikarbónát és ecetet összekeverjük. Egy másik edényben kikeverjük a margarint, a mézet, a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és elkeverjük. Lassú lángra tesszük és hozzáadjuk a tojást. Addig keverjük, amíg habos és enyhén barna lesz (vigyázzunk, mert hamar odaéghet). Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport, majd hagyjuk hűlni.
  2. Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel (vigyázzunk, hogy ne legyen már forró a massza, mert a liszt megég). Az így kapott tésztát alaposan összedolgozzuk, majd 6 egyforma és 1 kisebb cipóra osztjuk. Mindegyiket külön folpackba csomagoljuk, és meleg helyen pihenni hagyjuk 1 órát.
  3. A cipókat nyújtódeszkán kigyújtjuk kb. 35x20 cm-es nagyságúra. A kisebb cipót is kinyújtjuk (nem fontos a mérete, mert ez a szóráshoz kell majd). A légkeveréses sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és kb. 2 perc alatt megsütjük a lapokat.
  4. A krémhez turmixgéppel elkeverjük a puha vajat és a karamellizált sűrített tejet, majd hozzákeverjük a konyakot és mogyorót. A krémmel megkenjük mind a 6 lapot, és egymás tetejére tesszük őket. Végül a kisebb lapot apróra morzsoljuk, és a sütemény tetejére szórjuk.

Megjegyzés

Nagyon szeretjük ezt a finom süteményt, merem állítani, hogy még talán finomabb, mint a bolti Marlenka. Egy nagy család bőven nassolhat belőle! - TnéMelinda

Ezek is érdekelhetnek

Friss