Előkészítés: A vaníliarudat hosszában kettévágjuk. A kávéból 2 dl vízzel erős feketét főzünk. A mogyorót késsel felaprítjuk.
Elkészítés: A karamellizáláshoz a 3 dkg cukrot egy teflonserpenyőben, mérsékelt lángon megolvasztjuk. Amikor kicsit pirulni kezd belekeverjük a mogyorót, hogy a cukor bevonja szemeket, majd azonnal félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni, ha esetleg összeállt, kanál hátával apróra törjük a kanál hátával apróra törjük a csomókat. A tejet egy lábosban felforraljuk a vaníliával és a cukor felével. A tojásokat elkeverjük a maradék cukorral, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a forró tejet, majd a lábosba visszaöntve addig főzzük - közben habverővel keverve - , amíg sűrűsödni kezd. Levesszük a tűzről, még tovább keverjük, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a kávét és a pirított mogyorót. A fagyaltalapot - jéghideg vízbe állítva a lábost - teljesen lehűtjük, majd műanyag dobozba öntve a mélyhűtőbe tesszük. Hűlés közben néha megkevergetjük, hogy ne keletkezzenek benne nagyobb jégkristályok. Tálalás előtt 10-15 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy a fagylalt kissé megpuhuljon. A megmosott és leszárogatott eperrel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.