Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorós kávéfagylalt

MME MME
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1/2 rúd vanília
  • 4 dkg őrölt kávé
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor + 3 dkg a karamellizáláshoz
  • 5 dkg törökmogyoró
  • A díszítéshez:
  • 4 szép szem eper
  • mentalevelek

Elkészítés

Előkészítés: A vaníliarudat hosszában kettévágjuk. A kávéból 2 dl vízzel erős feketét főzünk. A mogyorót késsel felaprítjuk.

Elkészítés: A karamellizáláshoz a 3 dkg cukrot egy teflonserpenyőben, mérsékelt lángon megolvasztjuk. Amikor kicsit pirulni kezd belekeverjük a mogyorót, hogy a cukor bevonja szemeket, majd azonnal félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni, ha esetleg összeállt, kanál hátával apróra törjük a kanál hátával apróra törjük a csomókat. A tejet egy lábosban felforraljuk a vaníliával és a cukor felével. A tojásokat elkeverjük a maradék cukorral, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a forró tejet, majd a lábosba visszaöntve addig főzzük - közben habverővel keverve - , amíg sűrűsödni kezd. Levesszük a tűzről, még tovább keverjük, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a kávét és a pirított mogyorót. A fagyaltalapot - jéghideg vízbe állítva a lábost - teljesen lehűtjük, majd műanyag dobozba öntve a mélyhűtőbe tesszük. Hűlés közben néha megkevergetjük, hogy ne keletkezzenek benne nagyobb jégkristályok. Tálalás előtt 10-15 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy a fagylalt kissé megpuhuljon. A megmosott és leszárogatott eperrel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss