Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorós-csokoládékrémes pite

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű piteformához:
  • A tésztához:
  • 15 dkg rétesliszt
  • 8 dkg hideg vaj
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 kis csipet só
  • 1 mokkáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál brandy
  • 2 evőkanál hideg víz
  • A krémhez:
  • 5 dkg pirított, hámozott mogyoróbél
  • 15 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60-70 %-os kakaótartalommal)
  • 3 dl habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanál brandy (elhagyható)
  • A díszítéshez:
  • 3 dkg pirított, hámozott mogyoróbél

Elkészítés

Elkészítés: A piteforma alját sütőpapírral borítom, széleit kevés vajjal megkenem.

A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót és a kakaóport. Alaposan elkeverem, majd apró kockákra vágva hozzáadom a hideg vajat. Ujjheggyel összemorzsolom, a brandy és a víz hozzáadásával tésztává formálom. Hideg konyhai felületen vékony (2-3 mm) körlappá nyújtom, kibélelem vele a formát úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. A túllógó részeket nyújtófa segítségével eltávolítom. 30 percre hűtőszekrénybe teszem.

Amíg a tészta hűl, a mogyorót megpirítom. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A csonthéjától megfosztott mogyorószemeket egyenletesen elterítem a tepsin, forró sütőben 6-8 perc alatt zsiradék nélkül megpirítom. Háztartási papírtörlő segítségével könnyedén megtisztítom a mogyorószemek papírvékony barna héjuktól. Lapos tányéron hűlni hagyom. 5 dkg-ot ledarálok, a maradékból egy szép szemet félreteszek, a többit durvára aprítom.

A kihűlt tésztára egy kisebb ív sütőpapírt borítok, sütési nehezékkel megszórom (ez lehet szárazbab, rizs, bármilyen száraz hüvelyes), és 175 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütöm.

Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet. Ehhez a csokoládét és a tejszínt, valamint a vaníliamagokat tapadásmentes lábosba helyezem, hozzáadom a brandyt, közepes tűznél 5-6 perc alatt krémmé főzöm, végül hozzákeverem a darált mogyorót. A tetejére frissen tartó fóliát helyezek, hűlni hagyom.

A megsült tésztáról a papírral együtt eltávolítom a nehezéket, hűlni hagyom. A már hideg pitealapra halmozom a szintén kihűlt krémet, a tetejére szórom az aprított mogyorót, a közepére helyezem az egészben hagyott mogyorószemet. 4-6 órára (de akár egy éjszakára is) hűtőszekrénybe helyezem, hogy a krém megdermedjen.

A kihűlt pitét vékony szeletekben tálalom. Aki fokozni akarja az élvezeteket, vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhat mellé.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss