Elkészítés: A piteforma alját sütőpapírral borítom, széleit kevés vajjal megkenem.
A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót és a kakaóport. Alaposan elkeverem, majd apró kockákra vágva hozzáadom a hideg vajat. Ujjheggyel összemorzsolom, a brandy és a víz hozzáadásával tésztává formálom. Hideg konyhai felületen vékony (2-3 mm) körlappá nyújtom, kibélelem vele a formát úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. A túllógó részeket nyújtófa segítségével eltávolítom. 30 percre hűtőszekrénybe teszem.
Amíg a tészta hűl, a mogyorót megpirítom. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A csonthéjától megfosztott mogyorószemeket egyenletesen elterítem a tepsin, forró sütőben 6-8 perc alatt zsiradék nélkül megpirítom. Háztartási papírtörlő segítségével könnyedén megtisztítom a mogyorószemek papírvékony barna héjuktól. Lapos tányéron hűlni hagyom. 5 dkg-ot ledarálok, a maradékból egy szép szemet félreteszek, a többit durvára aprítom.
A kihűlt tésztára egy kisebb ív sütőpapírt borítok, sütési nehezékkel megszórom (ez lehet szárazbab, rizs, bármilyen száraz hüvelyes), és 175 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet. Ehhez a csokoládét és a tejszínt, valamint a vaníliamagokat tapadásmentes lábosba helyezem, hozzáadom a brandyt, közepes tűznél 5-6 perc alatt krémmé főzöm, végül hozzákeverem a darált mogyorót. A tetejére frissen tartó fóliát helyezek, hűlni hagyom.
A megsült tésztáról a papírral együtt eltávolítom a nehezéket, hűlni hagyom. A már hideg pitealapra halmozom a szintén kihűlt krémet, a tetejére szórom az aprított mogyorót, a közepére helyezem az egészben hagyott mogyorószemet. 4-6 órára (de akár egy éjszakára is) hűtőszekrénybe helyezem, hogy a krém megdermedjen.
A kihűlt pitét vékony szeletekben tálalom. Aki fokozni akarja az élvezeteket, vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhat mellé.