1 ek olvasztott vaj a tésztához (+ diónyi puha vaj a palacsinták megkenéséhez)
0,75 dl habtejszín
0,75 dl szénsavas ásványvíz
1 tk olaj a serpenyő kikenéséhez
A sziruphoz:
10 szem egész törökmogyoró
10 dkg cukor
1 dl kávé
2 ek habtejszín
0,2 dl whiskey
2 dl habtejszín
1 ek porcukor
1 csomag habfixáló
Elkészítés
A tésztához a mogyoróbelet 150 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt illatosra pirítjuk. Amint kihűl, a héját ledörzsöljük. Egy részét félreteszzük a tálaláshoz, a többit aprítóval vagy darálóval őröljük.
Az őrölt mogyorót, lisztet, kakaóport, sütőport, cukrot és sót összekeverjük. Egy másik tálban a tojásokat a langyosra hűlt olvasztott vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, ásványvizet és a száraz hozzávalók keverékét végül csomómentesre keverjük.
Az első palacsinta sütése előtt kevés olajjal kikenjük a serpenyőt és előmelegítjük. 2 evőkanálnyi masszát kör alakban szétterítünk a serpenyő közepén, s mindkét oldalát megsütjük. A kisült palacsintát kevés vajjal átkenjük, és így folytatjuka sütést, míg a tészta el nem fogy.
A tálaláshoz félretett mogyorókba 1-1 hegyes fogpiszkálót szúrunk. A sziruphoz a cukrot közepes hőfokon karamellizáljuk. A kész karamellben a fogpiszkáló segítségével megforgatjuk a mogyorókat. Szilikonos sütőpapírra tesszük őket, s megvárjuk, míg kihűlnek.
A whiskey-s kávészirupot rögtön a mogyorók karamellizálása után készítjük, mivel a megmaradt forró karamellt használjuk fel hozzá. A forró kávét óvatosan a karamellhez öntjük, elegyítjük. Közepes hőfokon 15-20 perc alatt szirupossá főzzük. A whiskey-t és tejszínt az utolsó 1-2 percben adjuk hozzá. Ízlés szerint langyosan vagy hidegen adjuk a palacsintához. A hideg habtejszínt a porcukorral és habfixálóval habbá verjük.
A palacsintát a kávésziruppal meglocsolva, a karamellizált mogyoróval és tejszínhabbal tálaljuk.