Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorós-áfonyás torta

60 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliaaroma
  • A krémhez:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor (+ a szóráshoz)
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 2 db tojás
  • 10 dkg mogyoróliszt
  • 25 dkg áfonya
  • A habcsókhoz:
  • 20 dkg cukor
  • 4 db tojásfehérje

Elkészítés

1.

A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, a mogyorót, és az aromát. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, 1 órára a hűtőbe tesszük a tésztát.

2.

A krémhez fehéredésig keverjük a puha vajat a porcukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a mogyorólisztet. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.

3.

A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kerek tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. 180 fokos sütőben 10–15 percig sütjük. Kivesszük, megkenjük a mogyorókrémmel, és ráhalmozzuk az áfonyaszemeket. További 15 percig sütjük.

4.

Vízgőz fölött, kevergetve megmelegítjük a cukrot a tojásfehérjékkel, majd levesszük a tűzről és fényes, kemény tartású habbá verjük. A torta tetejére fodrozzuk, kevés porcukorral meghintjük, majd 150 fokos sütőben rápirítjuk a habot 5 percig.

A torta habrétegét karamellizáló-pisztollyal tovább piríthatjuk. A torta melegen tálalva a legfinomabb.

Ezek is érdekelhetnek

Friss