Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Van olyan mogyorókrém, ami képes lenyomni a Nutellát? Teszteltük!

A Nutella eredetileg egy konkrét mogyorókrémmárka, ugyanakkor mára emberek milliói azonosítják az egész kategóriát a névvel. Konzervatív felhasználási módja, ha simán csak ráborítjuk egy szelet kenyérre, de aki kicsit is komolyabb júzer, nem szívesen cifrázza ennyire, egyszerűen csak fog egy kanalat és odatelepszik vele a kanapéra, miután talált egy megfelelő tévéműsort.

De mi is pontosan a mogyorókrém? Viszonylag egyszerűen otthon is elkészíthető, mindössze néhány hozzávaló kell hozzá, és máris kanalazhatjuk. Persze nem mindenki hajlandó ennyit vesződni ezért az édes élményért, így körbejártuk a boltokat, hogy megnézzük, mit tudnak a gyári változatok.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>

Összesen tíz különböző változat került a kosarunkba, melyek össztömege nagyjából négy és öt kiló közé tehető (ennek körülbelül a fele nettó cukor), és közel "jelentéktelen" 30 ezer kalóriát tartalmaznak együttesen. De lássuk, mit jelent ez a sok szám élményre fordítva. A labort ideális hőmérsékleten és páratartalmon tartottuk, melyek közösen segítették a mogyorókrémeket, hogy a legtökéletesebb ízélményt nyújtsák.

Socado – DolCrem

A szokásos három szimbólum rajta van, ami kenyeret, mogyorót és magát a krémet jelenti. OMG free, azaz olaszosan annyit tesz, hogy nincsen benne génmódosított hozzávaló. Letisztult dizájn, rajta egy apró olasz lobogóval. Az adatlapját nézve annyit tudunk csupán meg, hogy 13%-os mogyorótartalommal bír. Illatra a két fő elem tisztán érezhető, a kakaó és a mogyoró is megvan benne. Kóstolásnál egy lágy, krémes állag fogad. Ízében a mogyoró bír nagyobb hangsúllyal, mely tovább erősödik, mikor megjönnek az utóízek. A kakaós jelleg is tapasztalható, de tagadhatatlanul a mogyoró az úr. Extra édességről nem lehet beszélni, persze ez is csurig van cukorral, de ez annyira nem bukik ki az ízében.

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>>
Nutoka (ALDI)

Talán a második leghíresebb márka a mogyorókrém piacon. Az elnevezést illetően sokáig lehetne vitatkozni, hogy mennyire eredeti, de ez itt most minket tökéletesen hidegen hagy. A címkén itt is a szokásos hármasfogat figyelhető meg, de különösebben sok időt nem töltöttek el tervezésével. Az üvegen viszont dombornyomottan rajta van a Nutoka felirat, ami majdnem egyedi a mezőnyben. Hátlapján a következő adatokkal találkozhatunk: mogyoróból van benne 13%, mellé 7,5% kakaó társul. Kibontás után ebben egy picivel erősebb a kakaós hatás. Kóstolásnál közel egyenlően osztoznak, de az utóízekben kétségkívül a mogyoró a domináns. Az állaga egészen selymes, viszont érdekes, hogy színre egészen matt.

Wissa – Haselnuss-Creme

Az egyetlen a mezőnyben, amelynek a csomagolása az idősebb korosztályban is felébreszti egy pillanatra a gyereket, ugyanis kedvenc Kisvakondunk boldogan pózol rajta egy lapáttal a kezében. Nem túl meglepő módon ez egy cseh termék. A mezőny kakukktojása, amely nem kapott többet egy műanyag „joghurtospohárnál”. Mogyorópaszta 2,6%-ban található benne, ez felel az ízesítés egyik feléért, a kakaóról nem kapunk részletes adatot. Miután eltávolítottuk a Kisvakondot a fóliával, látszik is, hogy sötétebb a színe és sokkal hígabb is. Illatra nem jut sok minden, csoki semmi, mogyoró is csak mértékkel. Íze elsőre édes, később jön egy kis mogyoró, a kakaó ezúttal félénken elbújt.

DÖBBENET, MENNYI CUKOR VAN KEDVENC FINOMSÁGAINKBAN! >>>
Nutella

Február 5. az emberiség egyik nagy ünnepe, mivel ezt a dátumot tartják a Nutella napjának. Hatalmas rajongótáborral bír a márka. A kategória névadója. Nincs ezen mit cifrázni, mindenkinek ez jut eszébe elsőre, ha mogyorókrémre gondol. A dizájnt egy sálas pingvin határozza meg, mellé a szokásos triumvirátuson (kenyér, mogyoró, krém) kívül itt kapunk egy bögre tejet is. Mogyoróból a klasszikusnak nevezhető 13%-ot kapjuk, kakaóból 7,5-öt és zsírszegény tejporból 6,6%-ot. A megkezdése nehézkes, nyitófül híján a körmök ügyességén múlik minden. Nem is sikerült elsőre, sajnos kettévált a fólia két rétege. Az illata szupermogyorós, mely kóstolásra is megmarad, illetve szinte olvad az ember szájában. az állaga puha, de mégsem híg, kiváló barátja egy szelet kenyérnek.

Oak Lane – Hazelnut

Zöld kupak. Nem tudni, ki mit tolt tervezés közben, de az egész csomagoláson uralkodik a zöldes színvilág. A mesterhármas itt is remekül megfigyelhető, amúgy a Tesco Global termékével van szerencsénk találkozni. A hátuljára vésett adatok alapján megtudjuk, hogy kakaóporból van benne 5%, mogyorómasszából pedig 3%. Igazi mamut kiszerelés, az üvegben összesen 750 gramm krém lakozik. Mély szippantások után is arra jutottunk, hogy bizony illata nem sok van. Színre egy léptékkel világosabb árnyalatban úszik, mint eddigi versenytársai, de ez valójában sokat nem jelent. Kóstolásnál megtapasztaljuk, hogy bizony ez kifejezetten édes, amihez jön még egy sűrű, nem éppen krémes állag. A kakaótól olyan mély élményeket nem kapunk, mogyoróból viszont egy picivel azért többet, bár az is csak, mint utóíz jelenik meg szánkban. Összességében ez annyira nem tuti.

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>>
Choco – Nut

Fehér-piros színekben úszik a címke, amin egy egészen vidám mókus is helyet kapott, talán valami tudatmódosítószert is használt a fotózás előtt. A szokásos ikonok itt is ragyogóan megvannak, semmiből nem szenvedünk hiányt. A hátlapját fürkészve feltűnik, hogy ez bizony ugyanabban a gyárban készült, mint a fentebb tesztelt Nutoka, viszont összetétele merőben más. A másik érdekessége, hogy ennél úgy gondolják, hogy egy adag 50 grammnak felel meg, azaz hét dózis és kifújt az egész üveg. 5% a kakaótartalma, a mogyoró pedig 2,5%. A krém egészen sötét, illatra pedig mindkét domináns, névadó hozzávalót kiérezni. Kóstolásnál viszont a mogyoró egészen eltűnik, leginkább csak a kakaót érezni. Iszonyat hamar olvad szánkban, pedig kanalazásnál sűrűbbnek tűnik.

Miss Nuss – Classic

Első blikkre is kitűnik a mezőnyből a piros sapkájával. Valamelyik dizájnernek betűtípus-beszállító volt a rokona, ugyanis a nevét leíró négy szó egészen pontosan 4 különböző betűtípusból áll. Nem egy nagyon kifinomult címke, de azért a szokásos trió itt is jelen van. Főbb adatok közül mindössze annyit tudni, hogy 13%-a mogyoró. Ezt érezni is szimatpróba után alaposan. Kicsit világosabb az átlagosnál, emellé kemény, akár a kád széle. Sokkal inkább lehetne szeletelni, mint kenni. Az állaga masszív, távol áll a tipikus krémtől. Ízre más, mint a többiek, ugyanis megvan benne a mogyoró, de valahogy mégsem jön ki annyira tisztán. Valahol a kézműves és a nagyipari termelés között állhat félúton.

TESZT! SOKAT BUKTUNK VOLNA, HA FOGADUNK A LEGJOBB ROPIRA >>>
Choco Nussa

Keleti szomszédunkban készült, és a Nutokára több szempontból is hasonlít. Egyrészt ennek is személyre szabott üvege van, azaz a neve már az üvegen is szerepel dombornyomatként. A mogyoró és a krém megvan, viszont a kenyér már hiányzik a címkéről. 7,5% kakaó és 13% mogyoró vadítja az érzékszerveinket. Abszolút a mezőny sötétjei közé tartozik szín alapján. Illatra nyer a mogyoró a kakaó ellenében, és ugyanez a kiütéses mogyorós győzelem jellemzi az ízét is. Állagra kemény, masszív, nem az azonnal olvadó fajta.

S Budget – Kakaocreme

Hatalmas meglepetés! A megszokott S Budget dizájn erre is rákerült. Szerencsére a mogyoró és a krém elfértek rajta, így nem olyan rideg és semmitmondó, mint néhány ilyen márkájú termék. A kakaó benne pontosan 5%, míg a mogyoró a hihetetlen 2%-ot is meg tudja ütni. Szimatolásnál ez rögtön ki is derül, a mogyorót egy kósza pillanatig sem érezni rajta, csupán a kakaót. A színe világosabb és matt. Az állaga egészen kemény, és itt is beigazolódik, hogy a kakaó uralja az egészet, a mogyoró csak a szemközti polcról jött át egy fél másodpercre.

MEGINT EGY SAJÁTMÁRKÁS VITTE EL A PÁLMÁT - ITT A NAGY SÓSCHIPS-TESZT! >>>
Tesco – Hazelnut

Duplázzunk! Ismét egy termék a Tesco gondozásában, persze ez az igazi klasszikus, ugyanis a 100%-os elégedettségi garanciát szimbolizáló matrica csak erre került rá. Összetevőlistája sem egyezik mamut testvérével. Az örök hármas a címkén a végére már csak egyes maradt, itt már csak mogyorót kapunk a képen. A krémbe egészen pontosan 13% mogyoró került, mellé 7% kakaóport kapott. Átlagos számok, a mezőny nagy része ezzel a kombinációval operál. Könnyen bontható, tekerni sem kell, csak lepattintani, így ha hirtelen törne ránk a vágy, hogy ráraboljunk, akkor értékes tizedmásodperceket tudunk nyerni. Az illata mogyorós, nem kategóriaelső, de erős versenyző. Az állaga nagyon sűrű, de mégis krémes és homogén. Kóstolás után lórúgásnyi kakaó robban a szánkba, nehezen érkezik meg a mogyoró mellette, az is csak a végére.

Ítélet

Kissé meglepődtünk, hogy ebben a tesztben olyan hihetetlen nagy eltéréseket nem találni. Persze, ha kizárólag a mogyorós élményre figyelünk, akkor bizony a feketebárány egyértelműen az S Budget, amiben mogyorót tényleg jóformán nem találni, nemhogy érezni.

Itt közel sincsenek akkora előnyben a nagy nevek, mint ahogy azt néha más egyéb tesztünk során tapasztaltuk. Az egészről elmondható, hogy egy átlagos, homogén mezőny, melyek között vakon, bizony eléggé nehéz különbséget tenni.

Pozitív csalódás a Choco Nussa, amiben bizony vastagon megbújik a mogyoró. Állagra vannak eltérések, de a szánkba érve azért nagyjából pár másodperc alatt az összes képes megolvadni.

A NAGY MIRELITPIZZA-TESZT! MELYIK EHETŐ, MELYIKET FELEJTSÜK EL? >>>

Árban kicsit nagyobb a szórás, körülbelül 500 forinttól 1200-ig találunk versenyzőket, persze ez erősen függ a kiszerelés méretétől is. Fanatikusok egyértelműen a Nutellát fogják venni, amíg világ a világ, de amúgy a többi is egészen vállalható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss