Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszteltük a tésztabundás mogyorókat! Találtunk bizarrul puhát és extra ropogósat is

Nem is oly veszettül rég, de anno focimeccset csakis szotyival együtt lehetett elképzelni, persze a megfelelő sörmennyiséget hozzámérve. Szépen csendben elrobogott felettünk az idő, és a szotyit egyre többen cserélték csipszre vagy egyéb ropogtatnivalóra.

Ezen felbuzdulva kerestünk minden olyan mogyorót a boltok polcain, amit tésztabundába bújtattak, hogy megtudjuk, melyik a legmenőbb modern „szotyi”, amit a foci vb ideje alatt érdemes pörgetni a szánkban. Ízek szerint nem igazán bontottuk őket külön csoportba, mert egységes ízből igazán nehéz lenne 7-8 különböző márkát találni.

A tesztelés során leginkább azt figyeltük, hogy mennyire ízletes a tésztabunda, mennyire ropog, és mennyire nyomja el a mogyoró ízét. 

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Mogyi – Salsa-lime

Salsa-lime ízesítéssel is operál a Mogyi. Izgalmas párosításnak tűnik, látatlanban egy frissítő, nyárias ízvilágot várna tőle az ember. Illatában a salsa paradicsomos jellegét sejtük. Kóstolva máris pontosabb képet kapunk róla, a salsa erőre kap, de a lime csak háttértáncos marad. Ropogóssága közepes, míg a bundája vastagságáról is ez mondható el. Íze viszonylag hamar távozik szánkból, hamar lecseng.

Adatok: 60 gramm, 129 Ft

Alesto – paprika

Letisztult és kifinomult csomagolása van, ami a leírása alapján paprikás ízesítéssel megbolondított tésztabundás mogyorókat rejt. Kibontás után látjuk, hogy mindegyik mogyoró olyan, mintha bundáját cukorban is forgatták volna. Illatában semmi nem érzünk, főleg nem paprikát. Méretét tekintve átlagos, a bunda vastagsága kicsit vékonyabb. Kóstolás után aztán sorra jelennek meg a kérdőjelek fejünkben. Ami kijelenthető, hogy nem paprikás, hanem sokkal inkább baconös Chio Big Pep csipsz íze. Ez viszont egészen sokáig tartózkodik szánkban, így van időnk elgondolkozni a miértjén.

Adatok: 200 gramm, 369 Ft

TESZT! MELYIK CSÍPŐS KETCHUPOT KERÜLJÜK EL MESSZIRŐL? >>> 
Chio - Crispers sajtos

A Chio Crispers családja egzotikusabb ízeket is rejt, melyek közül most a sajtos volt a legtitokzatosabb számunkra, ilyen ízzel azért máshol nem találkozunk a piacon. Kinyitás után egy harmatos sajtos illat szakad ki a csomagolásból. Érdekes látvány, hogy mennyire sima a mogyorón lévő bunda felülete, mintha polírozták volna. Íze enyhén sajtos, ropogóssága viszonylag csekély, mivel a bunda vékony és szinte elmállik, ahogy a szánkba rakjuk. Sokáig nem ajándékoz meg minket az ízével, hamar elvész a szánkból.

Adatok: 60 gramm, 155 Ft

Mogyi – bacon

A baconos ízzel is kacérkodik a Mogyi. Az alapok, mint a ropogósság és a tészta vastagság tökéletesen megegyezik a salsa-lime-nál tapasztaltakkal, ebben nem mutat újdonságot. Az illata alapján megkérdőjelezzük, hogy tuti baconös-e. A kóstolás során biztosabb a helyzet, de végtelenül nem megnyugtató. Bacon és valami műíz dolgozik egyszerre, ami sokáig kitart a szánkban.

Adatok: 60 gramm, 129 Ft

GUMICUKORTESZT: KEVÉSBÉ ISMERT GUMIMACI ALÁZZA A LEGNAGYOBB MÁRKÁT >>> 
Tesco – chilis

A Tesco is meglovagolja a bundázott mogyoró hullámot, amiből elsőre a csilis ízesítést teszteltük. Kinyitás után érzünk egy szolid csili-illatot a mogyoró mellett, ami egészen kellemes. Kóstolva többet árul el ez is magáról. Iszonyat ropogós, rendesen dübörög a fogaink között a mogyoró bundája. Ízre kicsit kesernyés a paprikaportól, de még közel nem vészesen. Csípőssége közepes, picit érezzük a tüzet mögötte, amit még pont lehet sörrel kezelni, ha kitartóak vagyunk.

Adatok: 200 gramm, 369 Ft

Chio Kettle – Fine chili & paprika

A Chio új szériája a Kettle nevet viseli, ami rejt bundázott mogyorót is. Többfajta ízesítés közül a csilis-paprikás verziót szemeltük ki. A legnagyobb elismerés azért jár kapásból, hogy végre van egy visszazárható csomagolás a mezőnyben. Illatában szolid paprikás aromát találunk, ami már félsiker. A bundázás nem olyan szabályos, mint a sajtos testvérénél, itt sokkal amorfabb formát kapott, ami természetesebbnek hat. A bunda kegyetlen erővel robban a szánkban, ez tényleg olyan hangos, hogy a gondolatokat kiveri az ember fejéből. Nagyon frankó! Ízében szolid csípősség és finom paprikaíz keveredik. A sokadik másodperc után is érezzük a paprikás beütést, jól sikerült példány.

Adatok: 100 gramm, 499 Ft

MEKI VAGY BURGER KING: MELYIK GYORSÉTTEREMBEN A LEGJOBB A SÜLT KRUMPLI? TESZT >>> 
Alesto - Wasabi

A wasabi ízvilágát előszeretettel párosítják mogyoróval. Kibontás után itt is látjuk a kamu cukros beütést a mogyoróbunda felületén. Illatában semmit nem érzünk, se wasabi, se mogyoró, csakis a műanyag zacskó. Kóstolás során fényesedik a csillaga, közepes intenzitású wasabi íz ugrik be, viszont ereje az nem sok, nem fog orrot tisztítani azonnal. Ropogóssága tökéletes, a bunda jó vastag, viszont cserébe a kevéske wasabi íz hamar távozik a szánkból.

Adatok: 200 gramm, 369 Ft

Snack Fun - wasabi

Kibontás után ennél egy kicsivel jobb a helyzet. Enyhe mogyoróra hajazó aromát találunk benne, de wasabit itt sem szimatolhatunk. Kóstolva ez is beszédesebb, a bunda kicsit vékony, emiatt a ropogóssága nem észveszejtő. A wasabi egy szinttel erősebb, és ha már 4-5 darabot bedobunk egyszerre, akkor megérkezik az áhított orrtisztító hatás is. Az íze átlagos idő alatt cseng le, a két korty közötti sörszünetet képes kitölteni.

Adatok: 200 gramm, 369 Ft

ANANÁSZKONZERVEKET TESZTELTÜNK, ÉS SOK CSALÓDÁS ÉRT MINKET KÖZBEN >>> 
Tesco – wasabi

Nagy meglepetést a két illattalan wasabis mogyoró után ez sem képes már okozni, ennek sincsen illata. Illatozás helyett itt is a kóstolás a célravezetőbb. Az íze viszont gyenge, legalább 6-7 szemet be kell vágni a szánkba, hogy megérezzük a klasszikus wasabis ízvilágot. A bundája meglehetősen puha, aminek eredménye, hogy alig hajlandó ropogni. Az orrseprő funkció ennél legalább félmaroknyi mogyoró egyszerre történő elfogyasztása esetén valósulhat csak meg. Gyengécske sajnos minden szempontból.

Adatok: 200 gramm, 379 Ft

Ítélet

Sorrend nincsen, mivel nem egységes a mezőny. A wasabis trió közül a Snack Fun márkáját ajánljuk leginkább. A vegyes felhozatalból kiemelkedő ropogóssággal bír a Chio Kettle verziója, ami mellette még ízre is igazán jól szerepelt. A Tesco csilis példánya azért ajánlott még, mert csípőssége pont jó egy sörrel áztatott focimeccs nézéséhez.

A Mogyi salsa-lime próbálkozása nem rossz, a salsa érdekes ízvilágot kölcsönöz neki, de sajnos a lime kicsit erőtlen. Az Alesto paprikás ötlete azoknak ajánlott, akik a Big Pep rajongótábort erősítették életük során, érdekes hasonlat van a kettő között. Bacon fronton a Mogyi nem világbajnok, de egészen elfogadható élményt nyújt.

SÖRKORCSOLYATESZT: SZERINTÜNK EZ A LEGJOBB SÓS PEREC >>> 
MEGKÓSTOLTUK A LEGNÉPSZERŰBB CSOKIK SHAKE VÁLTOZATÁT, NÉMELYIKKEL BÜNTETNI LEHET >>> 
TESZT! SAJÁTMÁRKÁS LIGHT MAJONÉZ ALÁZZA A NAGY MÁRKÁKAT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss