Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mitől lesz jó egy rizottó?

default user icon
MME
Szeretnél tökéletes rizottót készíteni? Olyat, amit egy olasz is annak nevezne, ha kóstolná? Nézzük, mire kell figyelned!

Az olaszok egyik hagyományos fogását az előétel (antipasto) után és a főétel (secondo piatto) előtt, első fogásként (primo piatto) fogyasztják.

A rizs


Rizottó készítésekor három rizsfajta, a carnaroli, a baldo és a legkedveltebb, az arborio közül választhatsz. Ez utóbbi nagy szemű fajta, melyet a gondos főzés után húzzunk félre a tűzről, és lefedve hagyjuk állni, hogy puhuljon.

A főzés


Az egyik alapszabály, hogy nem vízben kell főzni! Pici vaj és olívaolaj keverékén pirítsunk meg némi hagymát, majd szórjuk rá a rizst. Kevergetve hagyjuk felhevülni, de ne engedjük hogy letapadjon, elszíneződjön, leégjen! Ezután locsoljunk rá egy löttyintés száraz fehérbort, és kb. ½ merőkanálnyi zöldségleves-alaplét. Várjunk, amíg ezt beissza, majd még kétszer-háromszor locsoljuk meg a lével, így a szemek lassan puhára főnek. Egy pici vajat, sőt, reszelt parmezánt is elkeverheünkt benne, így lesz krémes állagú. Ezután tovább fűszerezhetjük, illetve dúsíthatjuk hússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel...

Rizsből mindent...rizses desszertek! >>>

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss