Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit vegyél fel? Hogyan teríts? Lehúzd-e a cipőt házibuliban? Íme a válaszok!

default user icon
MME
Az ünnepi időszakban sokszor adódhat olyan helyzet, amikor nem árt, ha tisztában vagyunk az illem és az etikett alapvető szabályaival. Ebben próbálunk a segítségedre lenni.
Karácsony kellékek

A boros- és pezsgőspoharakat a nyakuk alsó harmadánál fogva tartsd az ujjaid között, a rajtuk díszelgő ujjlenyomatok ugyanis nem mutatnak túl jól. Mielőtt innál, töröld meg az ajkadat egy szalvétával, hogy rúzsfolt se legyen a poháron. Miután kortyoltál belőle, diszkréten ismét töröld meg a szádat, hogy egy csepp se maradjon rajta az italból.

Szalvéta: a textilből készült asztalkendőt terítsd a térdedre, az étkezés után pedig a fonákán összehajtogatva helyezd a tányér bal széle mellé – így nem látszanak majd rajta az ételfoltok.

Evőeszközök: A fogásokhoz használatos evőeszközöket az ételek sorrendjében, kívülről befelé kell elhelyezni a tányér megfelelő oldalain. Terítés előtt mindet tisztítsd át egy tiszta konyharuhával, akkor is, ha korábban már elmostad és eltörölted őket, hogy ne maradjanak rajtuk foltok a vízcseppek miatt.

Asztaldíszek és a nagyobb gyertyák: ezeket csak akkor hagyd étkezés közben is az asztalon, ha azok nem zavarják a vendégeket a beszélgetésben vagy az evésben.

étkezési etikett

Büféasztal: egyszerre csak annyit szedj a kiszemelt ételből, amennyit biztosan meg tud enni. Inkább később vegyen belőle még egyszer!

Leves: Ne a fejedet leszegve egyél, inkább a kanalat emeld a szádhoz. Ne szürcsölj, és mindig csak annyit merj belőle, amennyi nem löttyen ki. Hagyd a tányérban, amit nem tudsz hang nélkül kikanalazni!

Kenyér vagy zsömle: az előételekhez gyakran szolgálnak fel külön tányéron kenyérszeleteket vagy apró zsömléket. Ezeket ne vágd fel, és ne is harapd, inkább törj le belőlük falatnyi darabokat, és így fogyaszd el a péksüteményeket.

Italetikett

Aperitif: A menütől függően pezsgővel, proseccóval vagy sherryvel kínáld a vendégeidet. Ha az este folyamán még fogyasztanak alkoholt, arra is ügyelj, hogy alacsony legyen az ital alkoholtartalma.

Fehér- vagy vörösbor: alapvető szabály, hogy a szárnyasokhoz, a fehér húsokhoz és a halakhoz fehérbort kínálj, míg a vörös húsok esetében a testes vörösbort részesítsd előnyben. Ezt a fogások fűszerezése, persze, felülírhatja.

Kávé vagy kapucsínó: alapvetően csak akkor szabad kínálnia a vendégeinek, ha a tányéroktól és a tálaktól már „megszabadította” az asztalt.

Megjelenésetikett

Az öltözékednek is add meg az ünnepi módját! Gondold át, hogy milyen alkalomból, hol és milyen emberek gyűlnek össze a közös ünneplésre, és ennek megfelelően mérlegej. Egy étteremben elköltött vacsorán is tiszteld meg barátaidat azzal, hogy elegánsan felöltözöl, ha pedig táncos mulatságba készülsz, praktikus lehet a réteges öltözködés.

Cipő-kód

Sokan nem tudják, de tény: a vendégségbe érkezőkkel nem illik levetetni a cipőjüket! Ha már rászántad magad a vacsora vagy az ebéd megszervezésére, ne legyél rest utána még egyszer felporszívózni és felmosni! Ez alól persze kivétel, ha a vendégadónál kúszó-mászó baba van, miatta persze le kell vetetni a cipőt a vendégekkel - de ezt jelezd feléjük előre, hogy ne érje őket kellemetlenül. 

ALMAJÓSLÁS ÉS PÉNZES PITE: ÉV VÉGI SZOKÁSOK A VILÁG KÖRÜL >>> 
VIRSLISALÁTA: HA EGYSZER MEGKÓSTOLOD, CSAK ÍGY KÉSZÍTED >>> 
5 ALAPSZABÁLY, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A SZILVESZTERI MALACSÜLT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss